ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

To αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα 1970-1973

Μέσα από προφορικές μαρτυρίες φοιτητών της εποχής εκείνης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα ωριαίο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε την περίοδο 1970-1973 μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες φοιτητών εκείνης της περιόδου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα. Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί ζωντανά από το.. Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, από 12:00 έως 13:00.
Η αντίδραση των φοιτητών στους διορισμένους φοιτητικούς συλλόγους, οι πρώτες φοιτητικές συνελεύσεις στην καρδιά της χούντας, η συγκρότηση ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος στον απόηχο των νεανικών κινημάτων της δεκαετίας του ’60, τα συνθήματα των φοιτητών, οι ηγετικές μορφές του φοιτητικού αγώνα.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές φοιτητών σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας που αποτέλεσαν και τους βασικούς πυλώνες συγκρότησης και ανάπτυξης του φοιτητικού κινήματος. Κύριος αφηγητής είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Χρίστος Ν. Ζαφείρης, ο οποίος συμμετείχε στις φοιτητικές κινητοποιήσεις της Θεσσαλονίκης ως τελειόφοιτος φοιτητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και ως δημοσιογράφος. Η ιστορικός Βασιλική Λάζου μιλά στο ντοκιμαντέρ για τα συνθήματα των φοιτητών κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα.
Από την Αθήνα, ακούγονται οι μαρτυρίες του Ολύμπιου Δαφέρμου και του Σάμη Γαβριηλίδη, που έφυγε πριν λίγους μήνες από τη ζωή και παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη στον Θωμά Σίδερη. Από την Πάτρα, ακούγονται οι μαρτυρίες των Άκη Ταγκαλάκη, Αντώνη Τσουρινάκη, Κώστα Βογιατζή και Τζόγιας Καπάγου. Από τα Ιωάννινα, ακούγονται οι μαρτυρίες των Δανιήλ Σπαρτιάτη και Νίκου Ράπτη. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρωτοπόρο του φοιτητικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη Θωμά Βασιλειάδη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, ενώ ακούγεται η μαρτυρία του από το αρχείο της ΕΡΤ.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης