ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2020

Δίνουν την δυνατότητα στους καναλάρχες να καταργήσουν τις συμβάσεις αορίστου εργασίας.

Σε εγρήγορση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Τηλεδιάσκεψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου με τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ που εργάζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020. Θέμα της συζήτησης ήταν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό καθεστώς λειτουργίας.. των σταθμών με το σχέδιο νόμου του υφυπουργού στον πρωθυπουργό κ. Στέλιου Πέτσα.
Το σχέδιο ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Τηλεοπτική Οδηγία ενώ παράλληλα περιλαμβάνει σειρά διατάξεων που αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις στους ιδιωτικούς τηλεοπτικού σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο προβλέπει μεν ότι παραμένει ο αριθμός των 400 εργαζομένων ως ελάχιστο όριο σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό αλλά οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουν στον αριθμό αυτό, εργαζόμενους σε συνδεδεμένες εταιρείες ή εταιρείες παραγωγής, κατά ποσοστό 30%, δηλαδή 120 εργαζόμενους. Επιπλέον στους 280 εργαζόμενους του κάθε σταθμού, θα περιλαμβάνονται πλέον και εργαζόμενοι με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου. Δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στους αδειούχους σταθμούς να καταργήσουν τις συμβάσεις αορίστου εργασίας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις ως προς τις εργασιακές σχέσεις και τις συνθήκες εργασίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θα επιδιώξει το συντομότερο συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Πέτσα, προκειμένου να του εκφράσει τις απόψεις του και θα ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Σε αναμονή της ανάρτησης του σχεδίου νόμου σε δημόσια διαβούλευση, όλοι οι εκπρόσωποι δήλωσαν ότι παραμένουν σε εγρήγορση και είναι έτοιμοι για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.