ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία ή Θάνατος της Δημοκρατίας;

Του Αντρέα Παναγόπουλου

Το κείμενο που διαβάζετε είναι ίσως το πιο επώδυνο που έχω γράψει τα 30 χρόνια της δημοσιογραφικής μου πορείας. Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα χρειαστεί να παραθέσω τα παρακάτω:
«Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, από 15 έως 18 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση.. του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα, από 06:00 ώρα της 15ης Νοεμβρίου έως και την 21:00 ώρα της 18ης Νοεμβρίου 2020.
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
».
Πρόκειται για διαταγή της Ελληνικής Αστυνομίας. Μία διαταγή πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρονικά που ποδοπατάει κάθε έννοια δικαίου, κάθε δημοκρατική αξία με πρόσχημα την πανδημία.
Ερχεται δε λίγα μόνο 24ωρα μετά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εφιστά την προσοχή στα κράτη-μέλη για τον «κίνδυνο κατάχρησης εξουσίας» από τις εθνικές κυβερνήσεις οι οποίες λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καλεί την Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της δια της νομικής οδού όπου χρειάζεται. Με το εν λόγω ψήφισμα που εγκρίθηκε με 496 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 49 αποχές, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές ζητούν «οι έκτακτες εξουσίες να είναι απαραίτητες, αναλογικές, χρονικά περιορισμένες και να υπόκεινται σε δημοκρατικό έλεγχο».
Η εν λόγω διαταγή είναι χρονικά περιορισμένη αλλά δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε αναλογική πολύ δε περισσότερο δεν υπόκειται σε κανέναν δημοκρατικό έλεγχο. Αντίθετα είναι η πιο ανελέητη, πιο αδυσώπητη καταπάτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας από την 21η Απριλίου και μέχρι σήμερα. Και αποτελεί προοίμιο κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Είναι πλέον καθήκον του κάθε πολίτη να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδας με κάθε τρόπο που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των συμπολιτών του όμως ταυτόχρονα θα δείχνει για μία ακόμη φορά στην πολύχρονη ιστορία του ότι αυτός ο λαός, αυτή η κοινωνία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία εκτροπή από τη Δημοκρατία και τις αρχές της. Η πανδημία δεν μπορεί να λειτουργήσει ως άλλοθι αυτού του εγκλήματος. Ούτε βέβαια και τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος στο οποίο οδηγηθήκαμε επειδή έβαλε την υποτιθέμενη διάσωση της οικονομίας πάνω από τις ζωές των πολιτών.
Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» γίνεται και πάλι επίκαιρο όσο ποτέ τα τελευταία 47 χρόνια.

- το κείμενο του Αντρέα Παναγόπουλου είναι από το libre.gr