ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Επικοινωνιακός επαρχιωτισμός

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Η ΕΡΤ έστησε μία υπερπαραγωγή για την κάλυψη της επίσκεψης Ομπάμα. Καλά έκανε, τροφοδοτεί με εικόνα και δωρεάν πρόγραμμα και τα υπόλοιπα δίκτυα. Όμως, συγγνώμη παιδιά, η ανοησία που εκπέμπεται όλη τη μέρα, από όλα τα μέσα, είναι για ξεχωριστό ρεπορτάζ, μη σας πω και ντοκιμαντέρ.
Εχουμε ακούσει απίστευτες ηλιθιότητες και τερατολογίες. Δεν λέω για την περιγραφή της αποστολής, του αυτοκινήτου και του αεροπλάνου. Δεν πάει στο διάολο, αυτά είναι χρήσιμα για να γεμίζουν λεπτά  και να καλύπτουν τις στιγμές της αμηχανίας. Ακόμα και οι δημοσιογράφοι που επαναλαμβάνουν τα γνωστά για τις προσδοκίες της κυβέρνησης και τη σφυρίδα στο Προεδρικό,..  προσπαθούν να αλλάξουν τις λέξεις, επαναλαμβάνοντας το ίδιο ρεπορτάζ εδώ και μέρες. Κατανοητά όλα αυτά. Ομως τι χρειάζονται επισημάνσεις σαν τις παρακάτω;
«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα κάνει εδώ τις τελευταίες του δηλώσεις στο εξωτερικό» (ΕΡΤ). Δηλαδή θα πάει στη Γερμανία και θα μιλάνε τα μάτια. Θα πάει στο Περού και θα κάνει δηλώσεις στη νοηματική. Σαχλαμάρες που λέγονται προς χάρη εντυπωσιασμού. Λες και περιγράφουν παρέλαση και θέλουν να εξάρουν τον ηρωισμό των Ελλήνων.
«Η Αθήνα βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος» (ΕΡΤ). Ηρεμα, παιδιά. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση στο Μαξίμου, η σχετική είδηση δεν υπήρχε στις κεντρικές σελίδες CNN, CNBC, BBC και πάει λέγοντας.
Αντίστοιχα στον ΣΚΑΪ, που κάνει εκτενές ρεπορτάζ, έχουν ακουστεί χαριτωμένες μπαρούφες από τις μετακινήσεις του Ομπάμα, μέχρι τον εξοπλισμό που φέρει μαζί του.
Πάντα χάνεται το μέτρο σε αυτές τις περιπτώσεις, δείγμα του εθνικού επικοινωνιακού επαρχιωτισμού μας. Από τη μία η δημόσια τηλεόραση που επιχειρεί να δώσει στο γεγονός διαστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που του αναλογούν. Και από την άλλη τα ιδιωτικά δίκτυα που προσπαθούν να μπαλώσουν τις τρύπες καταφεύγοντας συχνά σε αναφορές ενδεικτικές της άγνοιας ή της ημιμάθειας του συντάκτη. Χαλαρώστε. Σιγά-σιγά. Εχουμε χρόνο. Θα έχει αναλάβει ο Τραμπ και εμείς ακόμα θα βλέπουμε τα πλάνα από τον Ομπάμα στο Μαξίμου.
- protagon