ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Ακροδεξιός καπνός, χρυσαυγίτικη φωτιά

Γράφει ο Βαγγέλης Δεληπέτρος*

Υπάρχουν κάποιες φορές που η συνολική εικόνα είναι προφανής ακόμα και για όσους δεν έχουν ασχοληθεί πολύ με το θέμα.
Ένα τσούρμο πρωτοκλασάτων στελεχών μιας νεοφασιστικής εγκληματικής συμμορίας εμφανίζεται σε μια  πόλη που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του Προσφυγικού.
Οι πρωτοκλασάτοι –υπόδικοι ήδη ως ηθικοί αυτουργοί για μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες από επιθέσεις σε αλλοδαπούς μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- παριστάνουν τους πολιτικούς και κάνουν… περιοδεία.
Βλέπουν τον λιμενάρχη, τις αστυνομικές αρχές, τοπικούς φορείς που δεν κατονομάζονται, και.. (προφανώς) και διάφορους «δικούς τους», για να καταγράψουν, λέει, «τις ακραίες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση, μιλάνε και σε μια συγκέντρωση «συναγωνιστών» τους στο ξενοδοχείο… «Ελληνικό Κάστρο»  και μετά φεύγουν και πάνε αλλού για να συνεχίσουν το «έργο» τους.
Περίπου ένα 24ωρο αργότερα (ξαφνικά!) κάποιοι «άγνωστοι», ή, ορθότερα, «άγνωστοι» ακροδεξιοί, αρχίζουν να πετάνε πέτρες  στο τοπικό Κέντρο «Υποδοχής»  προσφύγων και μεταναστών ξεκινώντας τα επεισόδια που έστω και μεμονωμένα συνεχίζονται ακόμα.
Πέτρες και μολότοφ που πετάγονται στο «Κέντρο» από την ασφάλεια των υπερκείμενων τειχών, ακροδεξιοί που βγαίνουν στους δρόμους με σιδηρολοστούς ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις… σφυρίζουν, ξυλοδαρμοί αλληλέγγυων, πρόσφυγες που φεύγουν κυνηγημένοι από το Κέντρο αναζητώντας μια γωνιά στο λιμάνι για να περάσουν τη νύχτα.
Και βέβαια, στο φόντο, τα στελέχη της γνωστής εγκληματικής συμμορίας που μιλάνε για τους «ένοικους του Κέντρου» που του «έβαλαν φωτιά μια μέρα μετά από την αναχώρησή μας».
Υπάρχει κανείς που δεν βλέπει ότι αυτή η ιστορία έχει δράκο και είναι ο ίδιος  που πρωτογνωρίσαμε στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, από τον Άγιο Παντελεήμονα μέχρι το Πέραμα και την Αμφιάλη; Αμφιβάλλει κανείς ότι πίσω από (και) αυτά τα επεισόδια βρίσκονται τα πλοκάμια της γνωστής νεοφασιστικής συμμορίας;
Οι αποχρώσες ενδείξεις που δείχνουν (πάλι!) την ενοχή για ηθική αυτουργία των πρωτοκλασάτων της εγκληματικής συμμορίας που δικάζεται στο Εφετείο είναι πολλές για να μπορούμε να τις προσπεράσουμε.
Αυτή τη φορά το επίκεντρο της «πολιτικής» παρέμβασης της νεοναζιστικής εγκληματικής  οργάνωσης δια των Κασιδιάρη και Λαγού, ήταν η Χίος και το Κέντρο της Σούδας.  Αλλά η «συνταγή» είναι η ίδια που έκαψε το Κέντρο προσφύγων στο Κιλκίς και την αποθήκη της αλληλεγγύης στο Καστελόριζο. Αυτή που οδήγησε στους ξυλοδαρμούς αλλοδαπών και ημεδαπών στη Πλατεία Βικτωρίας και στο Πέραμα. Αυτή που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα.
Για να μην παραβλέπουμε. Για να μην αδιαφορούμε. Για να μην ξεχνιόμαστε.
«Τον ένοχο τον ξέρουμε κι είναι γνωστή η αιτία», όπως έχει γράψει και  ο Χιώτης ποιητής Φώτης Αγγουλές.

*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος και το κείμενό του δημοσιεύεται στο news247