ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Ακόμη αναζητείται ο νέος «επενδυτής» στον ΔΟΛ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ενημερωτικό Δελτίο της ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ των εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων της ΑΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2016
ΧΑΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ
Η πρόσκαιρη αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων στον Όμιλο επιχειρήσεων της ΑΕ ΔΟΛ και με τις μεθοδεύσεις που επιτεύχθηκε, ως προϊόν τακτισμών της διοίκησης, αλλά και πρόθυμων να «βάλουν πλάτη», ουδόλως μεταβάλλει το τοπίο στον Οργανισμό, που είναι κινούμενη άμμος, με διαρκώς αυξανόμενη & συσσωρευμένη την οργή –αγανάκτηση των απλήρωτων εργαζομένων στον Όμιλο.
Μια σπίθα αρκεί για την έκρηξη ανεξέλεγκτων καταστάσεων…
 Στο άκουσμα και μόνο της εξαγγελίας «στοχευμένων απεργιακών κινητοποιήσεων», η διοίκηση..  του ΔΟΛ, υποσχέθηκε, με επίσπευση κατά εννέα (9) ημερολογιακών ημερών, την εξόφληση οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων… μηνός Ιουλίου 2016, επί συνόλου τεσσάρων και πλέον μηνών έως σήμερα –μέσα Νοεμβρίου 2016.

Αναγκαία επιχειρηματική συνθήκη… η σιωπή των αμνών.
Χωρίς καμία περαιτέρω αναφορά ή "δέσμευση" από τη διοίκηση του Ομίλου, σχετικά με την επαναφορά της μισθοδοσίας του Προσωπικού –αλλά και των αμειβομένων με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών συνεργατών, σε καθεστώς κανονικότητας –νομιμότητας.
Γεγονός, που στη παρούσα συγκυρία, έχει πλέον ελάχιστη έως μηδενική αξία για τους απλήρωτους εργαζόμενους, ένεκα αλλεπάλληλων προγενέστερων αθετήσεων των υποσχέσεων της διοίκησης, που αποδειχτήκαν κάλπικες.
Διά της διολισθήσεως, εξυπηρετούνται επιχειρηματικοί σχεδιασμοί- ζωτικός χρόνος –κατά την αντίληψη & πρακτική των οικονομικών manager-συμβούλων , για να δρομολογηθούν τα "τετελεσμένα".
Ως μία εκ των παραμέτρων του επιχειρηματικού σχεδιασμού, είναι και η... «σιωπή των αμνών».

Χωρίς τους "πληβείους" του Οργανισμού – η τελευταία Γεν. Συνέλευση.
Η από 10 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιηθείσα συνέλευση, που αποφασίστηκε η αναστολή των στοχευόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων(απόφαση προηγούμενης Γεν. Συνέλευσης του συνόλου του προσωπικού 09 Νοέμβριου 2016), έγινε χωρίς τη πρόσκληση – συμμετοχή των 2/3 των εργαζομένων του Ομίλου: διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών, οδηγών, κλητήρων κ.α , αποτελούμενη από συναδέλφους δημοσιογράφους εργαζόμενους κατά κύριο λόγο στις εφημερίδες "ΤΑ ΝΕΑ" & "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ".
Οι «οικείοι» της εργοδοσίας συνδικαλιστές Μ. ΓΚΑΝΑΣ (ΕΠΗΕΑ), Γ. ΜΥΛΩΝΑΣ (ΕΤΗΠΤΑ) κ.λ.π, προεξόφλησαν τη δική τους προθυμία και διάθεση να… «βάλουν πλάτη» στο μεγάλο αφεντικό, «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία», ως συναντίληψη και των απλήρωτων –απόντων, από την συνέλευση των συναδέλφων μας.
Οφθαλμοφανώς- για άλλη μία φορά –εξυπηρετούντες επιχειρηματικές σκοπιμότητες στις παρυφές :καταγγελιών απλήρωτων συναδέλφων μας κατά συγκεκριμένων «εκπροσώπων» στο ΔΟΛ –ομοτράπεζων των προαναφερθέντων συνδικαλιστών, περί – αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας στη προώθηση αιτήσεων –προσφυγών για ασφαλιστικά μέτρα κατά του ΔΟΛ κ.λ.π.

Ερμαφρόδιτες ταυτίσεις…
Στη συγκέντρωση των συναδέλφων δημοσιογράφων (ΤΑ ΝΕΑ- ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ) επιχειρήθηκε, από εργοδοτικής πλευράς και από συγκεκριμένους κύκλους, με δυσανάλογη βαρύτητα, που έφτασε να καθορίσει ως εκ του αντιθέτου «τι θέλουν να επιλέξουν» οι απλήρωτοι & καθημαγμένοι συνάδελφοι μας.
Μη έχοντας να ελπίσουν τίποτα, παρά μόνο τη διάθεση για φιλανθρωπία του αφεντικού με : παραδοξότητες & ερμαφρόδιτες ταυτίσεις για το μέλλον του ΜΑΓΑΖΙΟΥ… «ΤΟΥΣ»!!
Ασχέτως προθέσεων από τις τοποθετήσεις στη συνέλευση  μερικών συναδέλφων , η ευφορική ψευδαίσθηση του καναπέ, βόλευε –επί του παρόντος συνειδήσεις, μεταθέτοντας το πρόβλημα έστω και για λίγο.


«Άλλοι» δεν είχαν πρόβλημα… είχαν στοχεύσεις.
Και μη βιαστεί  να πει κάποιος ότι στην εποχή αποδόμησης … «καμία δουλειά δεν είναι ντροπή».      
Παρά ταύτα, ίσως για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, αρκετοί ήταν οι συνάδελφοι/σες δημοσιογράφοι, που δεν ευαγγελίστηκαν τα κηρύγματα ενός «σωτηριολογικού μεσσιανισμού» και απαίτησαν συλλογική δράση & αντίσταση με όλα τα μέσα & με όλους τους εργαζόμενους στον Όμιλο σήμερα –τώρα.
Ήδη είναι αργά …
Ο αγώνας των εργαζόμενων στον ΔΟΛ –παρά τους ευσεβείς πόθους – δεν κάμπτεται.
Την 11η  Νοέμβριου 2016, εκδικάστηκε νέα προσφυγή (δεύτερη)- ασφαλιστικών μέτρων κατά του ΔΟΛ, (φωτό) από άλλους 17 διοικητικούς υπαλλήλους & 5 δημοσιογράφους, ανεβάζοντας το ποσοστό των προσφευγόντων επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στο ΔΟΛ, στο 20%- περίπου, με διαρκώς νέες αιτήσεις προσφυγών συναδέλφων, να καταφθάνουν στις Νομικές Υπηρεσίες των συνδικαλιστικών Ενώσεων.
Υ.Γ. Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας, επιχείρησαν όπως ήταν αναμενόμενο,  να εκμεταλλευτούν ποικιλοτρόπως πλην όμως ανεπιτυχώς, στο ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ την πρόσκαιρή «αναστολή των στοχευόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων».

terra incognita;
Το έργο του θιάσου είναι χιλιοπαιγμένο: με τον ίδιο επιμερισμό ρόλων πρωταγωνιστών και κομπάρσων.
Το τοπίο δεν είναι «terra incognita”.Αρκεί να ανατρέξει κάποιος στα γεγονότα που μεσολάβησαν και σε εκείνα που επακολούθησαν αναφορικά και ενδεικτικά: στο ALTER- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ-ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ –ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ …. MEGA κ.λ.π.
Αμείλικτα τα δεδομένα … προοιωνίζουν το τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα.                 
Οι πιστώτριες τράπεζες δεν φαίνεται –για πολλούς και διαφόρους λόγους – μέχρι σήμερα διατεθειμένες να απομειώσουν(κούρεμα χρέους ), έστω και μέρος από τον υπέρογκο επιχειρηματικό δανεισμό του Οργανισμού, επιλεκτικά (θα αποτελέσει ύψιστη πρόκληση), ιδιαιτέρα όταν έχουν ένα ελεγχόμενο και από τη δικαιοσύνη, τραπεζικό δανεισμό προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, που ανέρχεται συνολικά στα 900.000.000,00 ευρώ, αλλά και των άλλων επιχειρήσεων της οικονομίας  ανά κλάδο, με χιλιάδες "λουκέτα".
Υ.Γ: Με το "αίμα" των πολιτών – στην κυριολεξία, συντηρήθηκε με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πριν εκχωρηθεί σε ξένα funds.
Ύστερα μάλιστα και από τα πρόσφατα στοιχεία, που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας από την  ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  της Βουλής.

Σημεία και τέρατα (ένα τεράστιο πλέγμα διαπλοκής), για το πώς και με ποιες εγγυήσεις, χορηγούνταν τα δάνεια στα ΜΜΕ, οι επιμηκύνσεις και οι αναχρηματοδοτήσεις τους χωρίς καν τη προσκόμιση παραστατικών για την εκπλήρωση των σκοπών του δανεισμού.
Όπως προκύπτει, οι ίδιες οι τράπεζες, που χορηγούσαν τα δάνεια στις εκθέσεις τους είχαν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα και ο ακάλυπτος κίνδυνος για το ΔΟΛ ανέρχονταν στο 70%... 
Ο νέος «επενδυτής» που έπρεπε –σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΔΟΛ –να βρεθεί μέχρι την 15η Οκτωβρίου 2016 ακόμη αναζητείται.
Απαξίωση του δημοσιογραφικού "προϊόντος" πρώτιστα από την Κοινωνία.
Μέσα από τον κανιβαλισμό των εργασιακών σχέσεων(ομαδικές απολύσεις, μειώσεις μισθών , διώξεις συνδικαλιστών κ.λ.π), με ταυτόχρονη αισχρή "προπαγάνδα" κατασυκοφάντησης αγώνων –αγωνιστών στη λογική ότι ακόμα και εάν δεν υπήρχαν τα "μνημόνια"…. έπρεπε να τα εφεύρουμε, στη καταστρατήγηση και των στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ενδεικτικά αναφέρουμε ότι: ΤΟ ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ από 208.000 φύλλα πανελλαδικώς προ κρίσης κατρακύλησε στα 55.000 φύλλα .
Υ.Γ(από 1/1/2017 βάση νόμου, θα υπάρξει ηλεκτρονική μέτρηση –bar code).
Κατάρρευση της μητρικής εταιρείας, συμπαρασύρει και το σύνολο των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου, που καταγράφουν τεράστιες ζημιές  ανά χρήση, αλλά και διευρύνουν το κύκλο των οφειλετών .
Π.χ  Το STUDIO ATA (τηλεοπτικές παραγωγές ), έχει απενεργοποιηθεί εδώ και χρόνια και έχει κρατηθεί μόνο το εταιρικό κέλυφος. Ανάλογες και οι συνθήκες και στη ΜULTIMEDIA(ψηφιακές προεκτυπώσεις),κ.λ.π.
Στην  IRIS(βιομηχανία εκτυπώσεων) όπου συμμετέχει ο ΔΟΛ, μαζί με το συγκρότημα ΜΠΟΜΠΟΛΑ, εδώ και καιρό δεν χρηματοδοτείται, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι πιστώτριες τράπεζες.


 Η περίπτωση του Αγγελιοφόρου
Μόνο στην εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ", όπου μετείχε  και ο ΔΟΛ( ποσοστό 33,33%), την οποία έκλεισε το συγκρότημα ΜΠΑΚΑΤΣΕΛΟΥ, επειδή οι δύο μέτοχοι Στ.Ψυχάρης & Φ.Μπόμπολας, αρνήθηκαν στο δια ταύτα ως συνήθως… να καταθέσουν τα εταιρικά κεφάλαια που τους αναλογούσαν, παρά τις υποσχέσεις που έδιναν –για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου – στο μεσοδιάστημα.
Αιφνιδιαστικά πέταξαν στο δρόμο 108 εργαζόμενους και οφείλονται σήμερα,από τους τρείς συγκεκριμένους μετόχους, δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημιώσεις, που υπερβαίνουν τα 3,5 εκατομμύρια(χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οφειλές προς τρίτους, δημόσιο, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π).
 Ήταν διαφορετική η εταιρική επιχειρηματική συμπεριφορά του Στ.Ψυχάρη (και των υπολοίπων μετόχων) στο MEGA;

Το παραμύθι της Χαλιμάς…
Ο επικείμενος Νόμος- για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Ακόμη και ο Νόμος που πρόκειται (άγνωστο πότε), να έρθει προς ψήφιση στη ΒΟΥΛΗ σχετικά με : «ευνοϊκότερο καθεστώς στη ρύθμιση επιχειρηματικών δανείων», θέτει αυστηρές προϋποθέσεις, που η σημερινή οικονομική θέση του ΔΟΛ…. απέχει έτη φωτός ακόμα από τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές, του υπό ψήφιση Νόμου.
Καθώς:
Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης!
Με κριτήρια επιλεξιμότητας, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα του τζίρου και των χρεών της επιχείρησης κ.α.
Και κάτι τελευταίο: Δεν προβλέπεται –εκτός απροόπτου – να ενταχθούν στο μηχανισμό, όσοι επιχειρηματίες, έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για φοροδιαφυγή (απόκρυψη εισοδημάτων)κ.λ.π.
Στο δια ταύτα:
Είμαστε πολλοί εργαζόμενοι/νες στον Όμιλο επιχειρήσεων του :ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ, που δεν θα αποδεχθούμε ως πρόβατα που οδηγούνται στη σφαγή-τελικές λύσεις, βολικές των επιχειρηματικών σχεδιασμών κι εις βάρος των εργαζομένων.
Ως ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ των εργαζομένων στο ΔΟΛ, αυτονόητα δεν εκπροσωπούμε κανένα μεγαλοστέλεχος της εταιρείας αλλά και έμμισθους "κονδυλοφόρους"…. που δηλητηρίασαν συνειδητά με τοξίνες την κοινωνία.
Ο λογαριασμός σήμερα των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών στο ΔΟΛ, ανέρχεται στα 3 εκατομμύρια…
Οι  εργαζόμενοι/νες στον Όμιλο δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε επιλογές, που θα μας στοιχειώνουν για χρόνια: στα μάτια της κοινωνίας, της τάξη μας, στα μάτια των παιδιών μας, σ’ όσους/σες  αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της εξουσίας.
Δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση, στην εκπεφρασμένη και ποικιλοτρόπως διακηρυγμένη  θέληση μας να αγωνιστούμε: ώστε  να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας με αξιοπρέπεια.

Η ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ εργαζομένων στο ΔΟΛ