ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Πορτοσαλταρίσματα

Της Ναταλί Χατζηαντωνίου

Πρώτα μας το είχε πει η μαμά μας. «Δεν ειρωνευόμαστε έναν φιλοξενούμενό μας». Μετά  μας το «είπε» κάπως διαφοροποιημένα κι ο άγραφος κώδικας  της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. «Δεν ειρωνευόμαστε τον φιλοξενούμενό μας όταν εκείνος δεν είναι πλέον παρών για να υπερασπιστεί τον εαυτόν του και τις απόψεις του». Αλλά στον κύριο Άρη Πορτοσάλτε αυτά δεν τα είπε προφανώς ούτε η μαμά του, ούτε η δημοσιογραφική δεοντολογία.
Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά σήμερα το πρωί όταν υπέπεσε σε αυτό το-δημοσιογραφικώς ανεπίτρεπτο κατά την άποψή μου-σφάλμα. Αλλά υπέπεσε. Ξανά. Διότι δεν ήταν ότι απλώς σχολίασε..
αρνητικά όσα νωρίτερα του είχε πει ο Γιάννης Τόλιος, διδάκτωρ Οικονομικών στο Πάντειο και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό φυσικά θα ήταν θεμιτό. Ηταν ότι  συζητώντας αμέσως μετά με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου «κανιβάλλισε» πάνω στις απόψεις του κ.Τόλιου. Μερικά παραδείγματα;
- «Θα επανέλθω στον κύριο Τόλιο. Γουστάρω να ακούσω για εθνικοποιήσεις τραπεζών. Τρελαίνομαι» (απειλή ότι θα ξανακαλέσει τον κύριο Τόλιο στην εκπομπή του),
-  «Εκεί που πήγαμε στα πιο χοντρά με τον κύριο Τόλιο και δεν θα βγαίναμε με τίποτα ήταν αυτό ότι έχουμε χάσει την εθνική μας κυριαρχία.  Να κάνουμε όμως ένα διάλειμμα τώρα; Να πάρουμε μια δημοσιογραφική ανάσα γιατί θα μπούμε στα πολύ βαθιά και θέλουμε πολύ οξυγόνο εκεί κάτω».
- «Περάσατε πάρα πολύ ωραία με τον κύριο Τόλιο. Παραληρείτε. Ξέρω. Θέλετε κι άλλο. Στην πρώτη ευκαιρία παιδιά. Θα επανέλθουμε με τον κύριο Τόλιο με περισσότερο χρόνο» (απευθυνόμενος σε ακροατές που σχολίαζαν αρνητικά τα όσα είχαν ακούσει). 

Την ειρωνία του εξάσκησε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου όταν απευθυνόμενος στον συνομιλητή του, του είπε περιπαιχτικά «εσύ δεν ξέρεις πού είναι το Όστιν. Ο κύριος Βαρουφάκης μόνον ξέρει». Αλλά και νωρίτερα είχε επιμείνει με τον ίδιο τόνο ότι «ο κύριος Βαρουφάκης μόνον ξέρει», όταν ο κ.Πορτοσάλτε είχε επισημάνει την διάσταση απόψεων μεταξύ των όσων λέει ο κ.Τσίπρας και όσων υποστηρίζει ο κ.Τόλιος. Αλλά τέλος πάντων αυτή είναι προφανώς  μία κάπως προσωπική εμμονή του Μπάμπη Παπαδημητρίου με τον  Γιάννη Βαρουφάκη. Όπως προσωπική άποψη του κ.Παπαδημητρίου είναι και ότι η θεωρία περί εθνικοποίησης τραπεζών είναι «τρομοκρατία με τη διαφορά ότι δεν σκοτώνει με όπλο».

Κι ο κ.Παπαδημητρίου έχει μια διαφορά από τον κ.Πορτοσάλτε. Ότι μπορεί να λέει τα πιο ακραία πράγματα, τα πιο αντι-αριστερά, τα πιο κοινωνικά ανάλγητα, φροντίζει όμως να τηρεί πονηρά τα προσχήματα. Ο κ.Πορτοσάλτε πάλι χάνει ακόμα και τον καθωσπρεπισμό που τόσο προσπαθεί να αποδεικνύει ότι διαθέτει. Τότε απλά επιδεικνύει μία άκρως αντι-δημοσιογραφική ιδιότητα. Αυτήν του «χουλιγκανίζειν» που του απαγορεύει να δει πόσο αντιδεοντολογικό είναι να κοροϊδεύεις εκ των υστέρων, on air, τις απόψεις κάποιου που εσύ επεδίωξες να καλέσεις στην εκπομπή σου. Αλλά δεν φταις εσύ. Φταίει αυτός που ήρθε.
- e-tetradio