ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ψηφιακή διαπλοκή με...νομοτεχνικές βελτιώσεις

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Με μια έννοια ήταν να τους κλαις του βουλευτές της κυβέρνησης (Ν.Δ. και ολίγον από ΠΑΣΟΚ) που την περασμένη Πέμπτη ήταν αναγκασμένοι να θυμηθούν κάτι από τον παλιό πολιτικάντη εαυτό τους και να πείσουν τους συναδέλφους τους βουλευτές, πως το άρθρο 18, αυτό που καθαγιάζει το αμαρτωλό παρελθόν της τηλεοπτικής διαπλοκής, πρέπει να ψηφιστεί για το καλό της χώρας.Από την άλλη βιάστηκαν όλοι μαζί να συμφωνήσουν για την ονομαστική ψηφοφορία της Τρίτης 5 Νοεμβρίου επί του άρθρου μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.
Και πώς
να μην βιαστούν; Μετά τις αγορεύσεις για το αμαρτωλό ’89 και τις παλιές κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, στις οποίες βουλευτές της Ν.Δ. αλλά και του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσαν να..
αλληλοεπιρρίψουν τις ευθύνες, θα ερχόταν η μοιραία στιγμή να συζητηθεί στην Ολομέλεια το απόλυτα… τζιζζζ ζήτημα.
Ότι, δηλαδή, ο προνομιούχος συνομιλητής και υποψήφιος να κερδίσει τις ψηφιακές συχνότητες έναντι πινακίου φακής, είναι πάλι τα ίδια τα τηλεοπτικά κανάλια. Αυτά που δεν έλαβαν άδεια λειτουργίας ποτέ. Αυτά που καταγγέλθηκαν από τους ίδιους πολλάκις ως «διαπλεκόμενα», «νταβατζήδες», «συνομιλητές της πίσω πόρτας του Μαξίμου» κ.λπ, κλπ.
Μόνο που τώρα συσπειρώνονται σε ένα νέο κουκούλι, στην κοινή τους πολυμετοχική εταιρία παρόχου δικτύου, τη Digea. Η οποία, παρεμπιπτόντως, δεν έχει ελεγχθεί για το οικονομικό της μέγεθος και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας από την αρμόδια Αρχή της ΕΕΤΤ.
Γι αυτό και προσεκτικά οι αρμόδιοι υπουργοί απέφυγαν να θίξουν οτιδήποτε γι αυτό το θέμα και ξεφούρνισαν τη μέγα απειλή. «Πρέπει να προλάβει η χώρα μας να κλείσει την αναλογική τηλεόραση ώς τον Οκτώβριο του 2014 για να απελευθερωθούν οι συχνότητες». Πάλι ψέματα. Αφού ως χώρα δηλώσαμε στη Διεθνή Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ITU) πως η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί το 2015!
Μικρή λεπτομέρεια για τους βουλευτές της κυβέρνησης που αναζητούν εναγωνίως «σωσίβιο» νομιμοφανών δικαιολογιών για να ψηφίσουν την ερχόμενη Τρίτη «ναι» στη νομιμοποίηση της κατάργησης των τηλεοπτικών αδειών. Στο μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κατέθεσε το άρθρο 18 με νομοτεχνικές βελτιώσεις, δηλαδή, ότι τα αναλογικά τηλεοπτικά κανάλια θα ελεγχθούν όταν θα λάβουν άδειες. Πότε ακριβώς, δηλαδή; Όταν η Βουλή θα αποφασίσει να ορίσει νέο ΕΣΡ και αυτό θα αποφασίσει να προκηρύξει άδειες. Οι ψηφιακές συχνότητες, όμως, θα έχουν ήδη παραδοθεί. Με αυτή τη ντρίπλα η κυβέρνηση θεωρεί πως θα πεισθούν και οι πιο δύσπιστοι βουλευτές να ψηφίσουν το σβήσιμο της τηλεοπτικής διαπλοκής 23 ετών.
Η ονομαστική ψηφοφορία είναι μια πρόκληση για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
Θα διαπιστώσουμε πως όλοι αυτοί οι βουλευτές που εύκολα καταγγέλλουν τους νταβατζήδες, όλοι αυτοί που μιλάνε για την παράδοση της ιδιωτικής τηλεόρασης το 1989 στα εκδοτικά συμφέροντα, όλοι αυτοί που κρύβονται πίσω από δικαιολογίες για τους εκβιασμούς της προβολής και της ενημέρωσης για το έργο τους, θα υψώσουν το χέρι να πουν «ναι». Για να παραδοθεί και το ψηφιακό μέλλον της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας του ελληνικού λαού σε ένα πανίσχυρο διαπλεκόμενο τραστ με πήλινα πόδια.
- από τη στήλη  mediaλογώντας στο "Δρόμο της Αριστεράς"