ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο Νίκας του Εθνους, ο «εμμονικός» Μεμής και ο πιονέρος Μουλίνος

Οι εφημερίδες, το lay out και οι αλλαγές που κάνουν τη διαφορά

Πολύ καλή η δουλειά που κάνει ο Δημήτρης Νίκας στον «Πήγασο» και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά. Οι αλλαγές στο ΕΘΝΟΣ (πρώτα στο κυριακάτικο και μετά στο ημερήσιο φύλλο) έδωσαν άλλον αέρα στην εφημερίδα. Τόσο η πρώτη σελίδα όσο και οι εσωτερικές, με τις αλλαγές στις γραμματοσειρές κι όχι μόνο, παραπέμπουν πλέον σε ευρωπαικό φύλλο. Ο Νίκας ήταν επι χρόνια βασικός art στην εφημερίδα Τα Νέα από όπου αποχώρησε επειτα από μια διαμαχή με τον Π. Καψή.
Από την άλλη πλευρά ο διευθυντής στα ΝΕΑ και «εμμονικός» με το lay out (και την Μπαρτσελόνα), Χρήστος Mεμής, αφού άλλαξε εκ βάθρων την εφημερίοδα του Λέοντα Καραπαναγιώτη, καταστάλαξε σε ένα μοντέλο που παραμπέμπει στο («συχωρεμένο» ) ημερήσιο φύλλο του ΒΗΜΑΤΟΣ. Μόνο που το ημερήσιο..
ΒΗΜΑ ήταν μεν πρωτοπορία αλλά πριν από 10 χρόνια.
Στον «ΕλεύθεροΤύπο» τα πράγματα είναι πιο απλά. Ουδείς ασχολείται (εδώ δεν έχουν να πληρώσουν) και παρά τις μικρές βελτιώσεις η εφημερίδα έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα τις προ Γιάννας εποχές, που αν εξαιρέσεις το lay out δεν ήταν και οι χειρότερες.
Η γνωστή και μη εξαιρετέα «Καθημερινή» εξακολουθεί στο γνωστό μοτίβο και η συνεχής καλή δουλειά που γίνεται φαίνεται στο γνώριμο φύλλο με το μεγάλο σχήμα...
Σε «δημοκρατία» και «Espresso» παίζει μόνος του... μπάλα ο πρωτοπόρος Χρίστος Μουλίνος και φαίνεται ότι τα πάει καλά καθώς και τα δύο φύλλα έχουν δυναμική και από πλευράς (εμπειρικού) σχεδιασμού και σε σχέση με την κυκλοφορία που κρατιέται σε ικανοποιητικά για την... εποχή επίπεδα.
Οσο για την «Ελευθεροτυπία» εδώ ισχύει ότι και για τον Ελεύθερο Τύπο: και απλήρωτοι και κακοσχεδιασμένοι, με διαφορές όμως στο περιεχόμενο που σίγουρα είναι δυο επίπεδα πιο πάνω από την εφημερίδα του Σκαναβή.

Υ.Γ Θα πείτε πως αυτό που μετράει είναι το περιεχόμενο και θα συμφωνήσουμε, γιατί όταν η εφημερίδα έχει κάτι να διαβάσεις ο αναγνώστης δεν πρόκειται καν να προσέξει το σχεδιαστικό. Εξ άλλου η Γιάννα που σκόρπισε εκατομμύρια στους Ισπανούς για το lay out του Ε.Τ. τι κατάλαβε; Το έκλεισε γρήγορα το «μαγαζί»...