ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Στοίχημα ζωής


Δύο υποθέσεις απασχολούν το πανελλήνιο τούτες τις μέρες: η φοροκαταιγίδα του Μεσοπρόθεσμου για τα μικρομεσαία στρώματα και η αποκάλυψη της συμμορίας πίσω από τα στημένα στοιχήματα ποδοσφαίρου. Και οι δύο υποθέσεις αφορούν με οδυνηρό τρόπο το λαϊκό πλήθος: το μεν Μεσοπρόθεσμο οδηγεί τον λαό στο Πουργατόριο της δυσχερούς πραγματικότητας, επισείοντας την κόλαση της πτώχευσης: θα ζεματιστείς για να μην απανθρακωθείς, και ίσως επιζήσεις. Το δε σκάνδαλο προσφέρει στο πλήθος άφθονη τη ματαίωση, του δείχνει ανέφικτο τον παράδεισο του τζόγου· ο παράδεισος ήταν στημένος από τους γνωστούς γκάνγκστερ που καμάρωναν στις εξέδρες των VIP. Ωστε το μόνο που απομένει στο κεχηνός πλήθος είναι η στυφή παρηγοριά της μνησικακίας: ο Μπέος με χειροπέδες, ο Μάκαρος τρέμει, οι προεδράρες κρύβονται.

Πόσο πικρή, πόσο σύντομη όμως είναι η παραμυθία της μνησικακίας… Τι θα ωφεληθεί ο άνεργος ή ο πληττόμενος καταστηματάρχης; Είναι εντούτοις μια αποκατάσταση της ηθικής τάξης. Πράγματι. Πόσο όμως πιο ανακουφιστικό και..επωφελές για τη δημοκρατία θα ήταν η σύλληψη των φοροφυγάδων, η οποία διαρκώς εξαγγέλλεται και ουδέποτε πραγματοποιείται.

Ανάλογη παρακμή με τους νονούς του στοιχήματος παράγουν οι φοροφυγάδες. Και οι νονοί του μαύρου χρήματος. Και ο πλούτος που έχει φυγαδευτεί σε φορολογικούς παράδεισους. Και τα Καγιέν των offshore. Ποιος φοροφυγάς εντοπίστηκε, ποιος τιμωρήθηκε;

Οι νονοί του στοιχήματος, γνωστοί προ πολλού από δίκες και καταδίκες, γνωστοί επίσης ως συνδαιτυμόνες και συνομιλητές πολιτικών και ποικίλων σελέμπριτι, εντοπίστηκαν με υποκλοπές τηλεφώνων από την ΕΥΠ. Για τον εντοπισμό φοροφυγάδων και βαρώνων μαύρου χρήματος δεν χρειάζεται καν η τεχνολογία της ΕΥΠ. Αρκούν η πολιτική βούληση και η εφαρμογή των νόμων από έντιμους, ικανούς δημόσιους λειτουργούς. Αυτή η απόδοση δικαιοσύνης, η στοιχειώδης ισονομία είναι στοίχημα ζωής για τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα, υπόθεση τιμής για τη δημοκρατία.

-από το vlemma