ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Έχεις μπλοκάκι; Πληρώνεις τέλος επιτηδεύματος 300 ευρώ!

TI ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟ

Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε τελικά το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αφού θα πληρώσουν κυριολεκτικά την απόσυρση της διάταξης για πλαφόν 300 ευρώ στις επιστροφές φόρου από αποδείξεις. Ειδικότερα, με διάταξη που προστέθηκε στο άρθρο για το Τέλος Επιτηδεύματος, ορίζεται ότι ειδικά για φέτος όλοι ανεξαιρέτως οι υπόχρεοι του Τέλους, θα πρέπει να πληρώσουν 300 ευρώ, ενώ από την επόμενη χρονιά, το Τέλος θα διαμορφώνεται αναλόγως του τόπου έδρας! Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι η καλύτερη εκτίμηση των προσδοκώμενων εσόδων για το 2011, μέσω της οποίας θα καλυφθούν τα 300 εκατ. ευρώ από τη "τρύπα" των 600 εκατ. ευρώ, δεν ήταν ακριβώς...εκτίμηση, αφού έρχεται πιο νωρίς ο "κεφαλικός" φόρος, από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών προσδοκούσε έσοδα από το 2012 και μετά.
Σύμφωνα, πάντως, με το υπουργείο Οικονομικών, η πρόβλεψη αυτή δεν αποτελεί επιβάρυνση αλλά έκπτωση, αφού οι υπόχρεοι θα έπρεπε να καταβάλουν φέτος το σχετικό Τέλος, με ποσά 400 ευρώ και 500 ευρώ, όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο. Για την ιστορία θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι στους αρχικούς Πίνακες, δεν υπήρχε πρόβλεψη εσόδων από το Τέλος Επιτηδεύματος, για το 2011.

Ιδού και η επίμαχη προσθήκη στον Εφαρμοστικό:

"Ειδικά για το οικονομικό έτος 2011, το τέλος επιτηδεύματος ορίζεται σε τριακόσια (300) ευρώ και για τις δύο κατηγορίες επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών της παραγράφου 1. Για το ανωτέρω έτος, το τέλος επιτηδεύματος συμβεβαιώνεται και καταβάλλεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του παρόντος νόμου. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι παράγραφοι 2 έως 5 του παρόντος άρθρου. Με την κανονιστική απόφαση της παραγράφου 5 καθορίζεται και η ειδικότερη διαδικασία για τη διαπίστωση των εξαιρέσεων της παραγράφου 3 από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2011, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσης παραγράφου".

-Γιώργος Παπούς / iefimerida.gr