ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

H πρόταση με τις εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό χρέος

Τι έχει καταθέσει ο επικεφαλής
του μηχανισμού στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ


Πρόταση με συγκεκριμένα βήματα για επαναγορά από την Ελλάδα μέρους του χρέους της κάνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF (Μηχανισμός Στήριξης), στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού «Der Spiegel». Ο Γερμανός Ρέγκλινγκ, πνευματικός πατέρας του σχεδίου αποπληρωμής των χρεών, είναι ο εμπνευστής της πρότασης με εναλλακτικές λύσεις για το ελληνικό χρέος.
Σε ένα τρισέλιδο αφιέρωμά του στην περίπτωση της Ελλάδας, που συμπαρασύρει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» καταγράφει πώς ο Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης και στην Κομισιόν μια οικειοθελή παραίτηση από τα χρέη της χώρας μας, πρόταση που δεν απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με τη βασική του ιδέα, ο μηχανισμός δίνει στην Ελλάδα ένα δάνειο, στο οποίο οι τόκοι θα είναι λιγότεροι από τον τρέχοντα δανεισμό και οι όροι στο χρόνο αποπληρωμής θα είναι ευνοϊκότεροι. Ερωτηματικό παραμένει η.... δυνατότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντέξουν το βάρος αυτού του σχεδίου. Αλλά εναπόκειται στην πολιτική βούληση της ευρωζώνης να το υλοποιήσει.

-Αναλυτικό ρεπορτάζ στο enet.gr