ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Ο «έντιμος διανοούμενος» και η «ανέντιμη στάση» του Ισραήλ

Το Ισραήλ, στις 27 Δεκεμβρίου του 2008 στη Γάζα, «δεν ξεκίνησε έναν πόλεμο, αλλά ένα μακελειό. Ούτε μια μάχη δεν δόθηκε. 1.400 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, τα 4/5 πολίτες και μέσα σ' αυτούς, 350 παιδιά». Αυτό είπε ο διανοούμενος και πολιτικός συγγραφέας Νόρμαν Φιλκενστάιν, που ήταν καλεσμένος στην Ελλάδα από τη «Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση» και τον «Σύλλογο Al-Awda» στην εκδήλωση με θέμα «62 Χρόνια Κατοχή - 62 Χρόνια Αντίσταση».
Ο «έντιμος διανοούμενος», όπως τον έχει αποκαλέσει ο Νόαμ Τσόμσκι, μίλησε το περασμένο Σάββατο στο ΕΜΠ για την «ανέντιμη και παράνομη στάση» του Ισραήλ απέναντι στην Παλαιστίνη. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γάζα «που όμως δεν έγινε ποτέ». Παρουσιάζοντας εκτενή στοιχεία και συνεντεύξεις Ισραηλινών στρατιωτών, καταλήγει στο συμπέρασμα πως «ούτε μια μάχη δεν δόθηκε». Χίλιοι τετρακόσιοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Τα 4/5 ήταν πολίτες. Μέσα σε αυτούς, 350 παιδιά. Από την άλλη, σκοτώθηκαν 13 Ισραηλινοί (10 στρατιώτες, οι τέσσερις από δικά τους πυρά, καθώς και τρεις πολίτες). «Η αναλογία στους μάχιμους ήταν 100 προς 1. Στους πολίτες 400 προς 1. Είναι αυτό πόλεμος ή είναι μακελειό;» διερωτήθηκε ο Νόρμαν Φιλκενστάιν, προσθέτοντας πως.... όποιος μιλάει για πόλεμο στη Γάζα έχει γίνει «εργαλείο της ισραηλινής προπαγάνδας».
Το Ισραήλ, για να δικαιολογήσει τους εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, υποστηρίζει πως η Χαμάς χρησιμοποιούσε τον άμαχο πληθυσμό ως ασπίδες ανέφερε ο Φίλκενστάιν καταλήγοντας: «Μέχρι σήμερα, υπάρχουν 300 διαφορετικές αναφορές από ανθρωπιστικές οργανώσεις -μεταξύ αυτών και της Διεθνούς Αμνηστίας. Ολες οι αναφορές ερευνούν το ίδιο θέμα καθώς ήταν το βασικό άλλοθι του Ισραήλ. Ολες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν συνέβη. Δεν υπήρξε».

Ποιος είναι ο Νόρμαν Φιλκενστάιν

Ο Αμερικανοεβραίος διανοούμενος και πολιτικός συγγραφέας Νόρμαν Φιλκενστάιν γεννήθηκε το 1953, από γονείς που επέζησαν των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης.
Καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών, δίδαξε για πολλά χρόνια πολιτική θεωρία με βασικό πυρήνα της θεματολογίας του την ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης όπου δίδασκε εκδιώχθηκε εξαιτίας της αντισιωνιστικής του προσέγγισης σε πολλά φλέγοντα ζητήματα. Είναι συγγραφέας έξι βιβλίων, που έχουν μεταφραστεί και εκδοθεί σε περισσότερες από 40 χώρες. Στα βιβλία και τις διαλέξεις του μιλάει για την εκμετάλλευση του Ολοκαυτώματος από το κράτος του Ισραήλ και τη γενοκτονική πολιτική του κατά των αραβικών πληθυσμών της Παλαιστίνης.

-Πηγή: Αλ. Κυριακόπουλος / Ελευθεροτυπία