ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η επιρροή των blogs και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι


Περί της επιρροής των blogs και τον ρόλο των επαγγελματιών δημοσιογράφων ξανά ο λόγος από τον Τάκη Αθανασόπουλο στους enet διαλόγους της Ελευθεροτυπίας. Ο Αθανασόπουλος γράφει μεταξύ (πολλών) άλλων:
Οι περισσότεροι bloggers, άνθρωποι που συνήθως διαθέτουν γνώσεις, άποψη και τόλμη, δεν έχουν εκπαιδευτεί ποτέ ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγαλύτερο πλεονέκτημά τους: Τους διαβάζεις και αισθάνεσαι οικειότητα, σαν στο σπίτι σου, καθώς λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Διαβάζεις, αντίθετα, επαγγελματίες δημοσιογράφους και συχνά αγανακτείς, όταν δεν χασμουριέσαι…

Αυτοί οι bloggers, εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τη χρησιμοποιούν για να πουν την άποψή τους και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πετυχαίνει ένα blog, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να εκφράσουν την άποψή τους, η οποία, σχεδόν πάντα, είναι διαφορετική από αυτή των εφημερίδων, δίνει την ευκαιρία να ακουστούν και άλλες, διαφορετικές φωνές. Αυτές οι φωνές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν περιθωριακές αφού τα δημοφιλέστερα blogs έχουν -άνετα- μερικές χιλιάδες αναγνώστες την ημέρα.
Υπάρχουν όμως και bloggers που έχουν εκπαιδευτεί ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αλλά... τώρα δουλεύουν με μεγαλύτερο ενθουσιασμό σε ένα καινούριο “κανάλι,” κυριολεκτικά, αμφίδρομης επικοινωνίας με το κοινό. Όπως έλεγε ένας φίλος Ιταλός δημοσιογράφος, που εργάζεται για την Corriere della Sera και γράφει και σε blog, στην εφημερίδα γράφει όπως πρέπει να γράφει, αλλά στο blog γράφει αυτά που θέλει να γράψει. Σίγουρα, αισθάνεται πολύ πιο ελεύθερος απέναντι σε αναγνώστες που έχουν γνώμη και την λένε.