ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης στις εφημερίδες

Ανέλπιστα θετικά, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία γενικότερα, κινήθηκε η διαφημιστική δαπάνη στις εφημερίδες, το μήνα Ιούνιο, συμπαρασύροντας και τα στοιχεία του 6μήνου, που αφορούν στο Μέσο.
Ειδικότερα και όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Media Services, η διαφημιστική δαπάνη στις εφημερίδες παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009, κατά 18,94%, ανερχόμενη στα 48,72 εκατ. ευρώ, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος στα τέσσερα ΜΜΕ που εξετάζονται (τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά και ραδιόφωνο) δείχνει σημαντική κάμψη της τάξης του 7,74%, κυρίως λόγω των απωλειών που εμφανίζονται στο ραδιόφωνο και τα περιοδικά.
Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά ωθούν διαφημιστές και διαφημιζόμενους, στην αναθεώρηση των επιλογών τους όσον αφορά το επικοινωνιακό όχημα για την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών. Οι ανταγωνιστικές τιμές των ημερήσιων και εβδομαδιαίων φύλλων, έναντι των άλλων μέσων και η διείσδυση που αυτά παρέχουν όσον αφορά το διαφημιστικό μήνυμα, βρίσκονται σε μια «πρώτη ανάγνωση» πίσω από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το συνολικό ποσό της διαφημιστικής δαπάνης στα ΜΜΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2010, διαμορφώθηκε στο 1,01 δισεκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά 8,03% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009.
Από πλευράς Μέσων, μόνο οι εφημερίδες, κατάφεραν να εμφανίσουν θετικό πρόσημο στην... ετήσια μεταβολή της διαφημιστικής δαπάνης, με το μερίδιό τους από τη διαφημιστική πίτα να εκτοξεύεται στο 21,38%. Αντίθετα το ραδιόφωνο στο υπό εξέταση διάστημα εμφάνισε τη μεγαλύτερη κάμψη με το μερίδιό του να συρρικνώνεται στα προ τετραετίας στο 6,55%.
Συγκεκριμένα η διαφημιστική δαπάνη στις εφημερίδες, ανήλθε σε 216,5 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 2,73%, εικόνα η οποία επηρεάστηκε σημαντικά από τα αποτελέσματα του μηνός Ιουνίου.
Tον Ιούνιο στις εφημερίδες η διαφημιστική δαπάνη ανήλθε σε 48,72 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 18,94%, ενώ σε όλα τα άλλα μέσα παρουσίασε κάμψη.


του Στέλιου Ιωάννου / Ναυτεμπορική