ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Πέθανε η συγγραφέας και ακαδημαϊκός Τζίνα Πολίτη


Mία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς, η ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τζίνα Πολίτη έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών. Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας, υπήρξε ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση.
Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας.
Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού “Διαβάζω” για το βιβλίο της «Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών», ενώ τό 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.
Την δυσάρεστη είδηση της απώλειάς της δημοσιοποίησε ο πρώην Υπουργός Παιδείας, καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος έγραψε: «Η Τζίνα Πολίτη δεν είναι πια ανάμεσα μας. Έφυγε πλήρης ημερών. ‘Ηταν μία διανοούμενη «παλαιάς κοπής», μια εξέχουσα φιλόλογος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της αριστεράς που γνώριζε πολύ καλά πότε έπρεπε να μιλά και πότε έπρεπε να σιωπά. Λόγια πολλά δεν χρειάζονται ταν φεύγουν άνθρωποι τέτοιου μεγέθους.»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η Τζίνα Πολίτη, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς, ομότιμη καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν είναι πια ανάμεσά μας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1930, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και δίδαξε για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, πριν αρχίσει τη θητεία της στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συγγραφέας σημαντικών βιβλίων, η Τζίνα Πολίτη έλαβε πολλά βραβεία.
Η Τζίνα Πολίτη ήταν μία αγωνίστρια της Αριστεράς, μια διανοούμενη που ποτέ “δεν τα έβαλε κάτω”. Με συνεχή παρουσία, παρεμβάσεις, τακτική αρθρογράφος της Αυγής μέχρι πρόσφατα, θεωρούσε χρέος της να παρεμβαίνει στα δημόσια πράγματα, προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις, το ευρηματικό της πνεύμα και το ανατρεπτικό της χιούμορ στο ευρύ κοινό. Ενταγμένη στον Συνασπισμό και στη συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σταμάτησε ποτέ να ενημερώνεται και να συμμετέχει στις κομματικές διαδικασίες: ακούραστη “στρατιώτης” όπως έλεγε η ίδια.
Η μέριμνά της, μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν να βοηθήσει το κόμμα με κάθε τρόπο. Και το φρόντισε μέχρι και στην τελευταία της επιθυμία.
Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».