ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Το κοντέρ έχει μηδενίσει


Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι, στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου, η Ν.Δ. και ο Κ. Μητσοτάκης έχουν ισχυρότατο πλεονέκτημα με τη διαφορά που εξασφάλισαν από το δεύτερο κόμμα. Αλλά είναι επίσης γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στις 25 Ιουνίου οι κάλπες θα είναι και πάλι άδειες. Δεν θα 'χουν μέσα ούτε το 40% της Ν.Δ. ούτε το 20% του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ποσοστό που πήραν την περασμένη Κυριακή τα υπόλοιπα κόμματα. Το κοντέρ έχει μηδενίσει.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει και πάλι για να εκλέξει κυβέρνηση. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ακόμη εκλεγεί, όσο κι αν η Ν.Δ. βρίσκεται σε πλεονεκτικότατη θέση. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όλα τα κόμματα διεκδικούν να καλυτερέψουν τη θέση τους εκλογικά, αλλά την κυβέρνηση διεκδικούν το κόμμα που απέρχεται των κυβερνητικών καθηκόντων και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τα δύο αυτά κόμματα είναι καταδικασμένα να πολιτεύονται με κυβερνητικούς όρους.

Οι επισημάνσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά το σοκ της μεγάλης ήττας που υπέστη, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν στο εσωτερικό του απόψεις που με μαθηματική ακρίβεια θα τον οδηγήσουν σε μια δεύτερη ήττα, ενδεχομένως χειρότερη από την πρώτη. Αυτό θα συμβεί, αν θέσει ως εκλογικό του στόχο να εκλεγεί εκ νέου αξιωματική αντιπολίτευση αλλά με μικρότερη διαφορά από τη Ν.Δ., ώστε να μην είναι τελείως ανεξέλεγκτη αυτή και ο αρχηγός της.

Μια τέτοια επιλογή ουσιαστικά θα σήμαινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει από τώρα λευκή πετσέτα και αφήνει το πεδίο της διεκδίκησης της κυβέρνησης εξ ολοκλήρου και κατ' αποκλειστικότητα στη Ν.Δ., περιορισμένος σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλαδή ανταγωνιζόμενος με κόμματα της αντιπολίτευσης γι' αυτή τη θέση. Αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει υπό αμφισβήτηση τη θέση του ως αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για την απόλυτη συνταγή της συντριβής.

Οσο κι αν είναι δύσκολη η προσεχής εκλογική μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τη δώσει με όρους κυβερνησιμότητας, αντιπαραθέτοντας τη δική του κυβερνητική πρόταση απέναντι στην κυβερνητική πρόταση της Ν.Δ., αποδομώντας πειστικά το κυβερνητικό αφήγημα του Κ. Μητσοτάκη. Ρόλο και θέσεις στην αντιπολίτευση διεκδικούν πολλά κόμματα. Κυβέρνηση διεκδικούν δύο. Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι άλλο δεν υπάρχει.

EΦΣΥΝ  / Αποψη