ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Η ΕΡΤ αδίκησε τον εαυτό της την Κυριακή των εκλογών


Στο top 10 των εκπομπών της περασμένης Κυριακής, των εκλογών, η εκπομπή «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» του Alpha διακρίθηκε στην δέκατη βαθμίδα με τηλεθέαση 2,5%, ποσοστό το οποίο ισοδυναμεί με 251.000 τηλεθεατές, σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen.
Εκλογικούς τηλεμαραθώνιους οργάνωσαν όλα τα κανάλια, ακόμα και τα περιφερειακής εμβέλειας. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αν και έκανε μεγάλη κινητοποίηση, ετοίμασε το καλύτερο πλατό που διαθέτει, αξιοποίησε όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτει, τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και εφαρμογές, έριξε στη μάχη της τηλεθέασης δυναμικά γραφικά, συστήματα εικονικής πραγματικότητας, έκανε «παππάδες» εν ολίγοις και ανταγωνίστηκε τον εαυτό της (ή μήπως τον υπονόμευσε;).
Κάλυψε τις εκλογές με τρία κανάλια. Το ERTNews και τις ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3. ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3 αναμετέδιδαν το πρόγραμμα του ERTNews, ιδίως από το απόγευμα κι έπειτα. Με μια σημείωση: Η ενημέρωση από την ΕΡΤ3 γινόταν ταυτόχρονα στη ελληνική νοηματική διερμηνεία για πολίτες με προβλήματα ακοής. Όμως την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ3 περιλαμβάνει η Nielsen στις μετρήσεις τηλεθέασης που πραγματοποιεί για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Τι κατάφερε εν τέλει η ΕΡΤ; Σίγουρα τηλεθέαση κάτω του 2,5% για την ΕΡΤ1. Αλλιώς θα είχε πλασαριστεί στις διακεκριμένες θέσεις της Κυριακής.
Κατάφερε εσωτερικό κατακερματισμό της όποιας δυναμικής με τον διαμοιρασμό τηλεθεατών σε τρία κανάλια της. Για την ιστορία τα μερίδια τηλεθέασης των καναλιών αλλά και των εκπομπών δεν προστίθενται, σύμφωνα με τους ειδικούς της Nielsen και στην τηλεοπτική- διαφημιστική πιάτσα όλοι το γνωρίζουν.

Το ERTNews, αν και έχει πανελλαδική κάλυψη και είναι εκείνο από τα κρατικά κανάλια το οποίο εδώ και καιρό αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, σηκώνοντας το βάρος της ΕΡΤικής ενημέρωσης , δεν εμφανίζεται στις έρευνες τηλεθέασης της Nielsen.

Δεν θα μάθουμε ποτέ ποια θα ήταν η δυναμική της ΕΡΤ1, η οποία μαζί με τις ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 περιλαμβάνονται στις μετρήσεις τηλεθέασης, αν αντί από τρία κανάλια η εκλογική αναμέτρηση μεταδιδόταν από ένα. Την ΕΡΤ1 εν προκειμένω. Κύκλοι από το κτίριο της Μεσογείων 432 υποστήριξαν ότι η παράλληλη μετάδοση από την ΕΡΤ3 υπαγορεύθηκε από τις προδιαγραφές του «παράθυρου» από το οποίο γινόταν η διερμηνεία στη νοηματική και η οποία αν γινόταν από την ΕΡΤ1 το «παράθυρο» θα «έκοβε» την εικόνα της ΕΡΤ1.