ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Γιατί και πως την πάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ


Καλά, δεν θα αναφερθούμε τώρα σε φαιδρές απόψεις του στυλ «είχε στελέχη στην Υγεία ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε τον Ξανθό, είχε τον Πολάκη, είχε τη Λινού, είχε τον Ηλιόπουλο, αλλά το πρόγραμμά του δεν το ακούσαμε ποτέ». Αυτά είναι για τα χωριά αν και πάλι αμφιβάλλω ότι δεν θα ξεκαρδιζόσαντε έτσι και τ’ ακούγανε στο Γριζάνο των Τρικάλων. Μας έχω και σας έχω για πιο σοβαρούς και πιο σοβαρές, πάμε παρακάτω πληζ.

Πάμε στην, ας πούμε, κεντρώα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και στο πόσο έβλαψε το κόμμα, που όφειλε να θυμηθεί τις ζόρικες μέρες του 2012 και να επιστρέψει στις αριστερές του ρίζες και να μιλάει με γλώσσα αιχμηρή και όχι στρόγγυλη. Ε λοιπόν αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, μπορώ να σας πληροφορήσω ότι κάτι τέτοιο όντως έγινε. Δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, το έκανε το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη, που, τρία παραδειγματάκια δίνω, την έπεσε σε καναλάρχες (ονομαστικώς!) εντός Βουλής, ζήτησε να πάει περίπατο ο φράχτης του Έβρου και ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ψήφισε το μπόνους στους αστυνομικούς. Και που είναι τώρα το ΜέΡΑ25, βοηθείστε με γιατί δεν θυμάμαι:
Εντός ή εκτός κοινοβουλίου;

Αλλά πες ότι ο λαός γύρισε την πλάτη στα κόμματα, ακόμη και στα κόμματα της υψωμένης γροθιάς όπως το ΜέΡΑ25, και πλέον δεν είναι η ώρα η κοινοβουλευτική, είναι η ώρα των κινημάτων. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε γιατί, σε αντίθεση με την περίοδο 2012-2015, δεν κατάφερε να βυσματωθεί με τις κινηματικές διαδικασίες, που είναι το μέλλον και θα τα φέρουν όλα τούμπα στην πατρίδα μας.
Μάλιστα.
Τα κινήματα είναι το μέλλον.
Τα κινήματα θα τα φέρουν όλα τούμπα.
Μάλιστα.

Μια ερωτησούλα μόνο να κάνω με το φτωχό μου το μυαλό. Σύμφωνα με εμπεριστατωμένη έρευνα, δυόμιση μύρια κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για τα Τέμπη. Συν μισό εκατομμύριο μωρά από 11 ως 17 ετών, αλλά πες ότι αυτά δεν ψηφίζουν. Δυόμιση εκατομμύρια κόσμος, βγάζει κυβέρνηση στην Ελλάδα, χαλαρά και λάιτ, μη σου πω ότι βγάζει αυτοδυναμία.
Πες ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον γούσταραν και του τα είχαν φυλαγμένα.
Δεκτό.
Αυτά τα δυόμιση εκατομμύρια που βγάζουν κυβέρνηση, όπως φαίνεται είτε ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία και τις παραφυάδες είτε δεν μπήκαν καν στον κόπο να ψηφίσουν και πήγαν για φραπόγαλο.
Κι αυτά τα πλάσματα τα παρφέ, που θα έλεγε και ο Ζωρζ Πιλαλί, είναι που φέρουν την αλλαγή στον τόπο;
Ντριμ ον μπιτς, που θα έλεγε και η Μπρίτνεϋ…

Από εκεί και πέρα και για να μην μακρηγορώ, είναι προφανές ότι η προσωπική ακτινοβολία του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι πλέον αρκετή να μπαλώσει τις κολοσσιαίες τρύπες του κόμματός του. Ιδίως όταν τα μισά και βάλε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όλη μέρα βυσσοδομούν εναντίον της ηγεσίας και κάνουνε βουντού (με καρφιτσούλες!) για να τους αδειάσει τη γωνία. Το ζήσανε και στη Νέα Δημοκρατία αυτό, παραμονές εκλογών του 2007, τόσα και τόσα μάθανε από τους δεξιούς οι αριστεροί, αυτό δεν μπορούσαν να το ρωτήσουν δηλαδή;

Βάλε και το γεγονός ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην Βελόπουλου, οφείλω να το σημειώσω) πρώτα πολεμάγανε τον ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα τους γαλάζιους (διαβάστε, αν έχετε, χρόνο τις μνημειώδεις δηλώσεις Βαρουφάκη, αμέσως μετά απ’ την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων…), βάλτε μέσα και την Ενημέρωση 107 (Λίστα Πέτσα, Λίστα Κικίλια, Λίστα Πλεύρη, Λίστα Σκρέκα και Λίστα Οικονόμου, φυσικά, τελευταία στιγμή…) και μια χαρά δένει το γλυκό. Για να ψάχνουν τώρα στην Κουμουνδούρου να βρούνε γωνία στο δεκάρικο και να διαβάζω εγώ ομορφιές ότι τους έλειψε ο «επαγγελματισμός». Καινούριο νεφρί θα κάνουμε ρε φίλε από τα γέλια, καινούριο νεφρί!

Υ.Γ. 1: Μην υποτιμάτε και την πανδημία.
Εξαιτίας της φώλιασε ο φόβος στις καρδιές μας, ο φόβος που πάντοτε αναζητεί ασφάλεια και σταθερότητα.

Υ.Γ. 2: Κι ένα τελευταίο:
Η απλή αναλογική και η εκλογική ρητορική που την συνόδευσε, αποδείχθηκαν πολύ κακές ιδέες για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί όταν λες στον άλλο “θα κάνουμε κυβέρνηση οι πρώτοι με τους τρίτους”, του δίνεις δικαιολογία να υποστηρίξει το τρίτο κόμμα αφού η ψήφος του δεν θα πάει χαμένη…

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost (23.5.2023)