ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Βολές εναντίον Ζούλα - Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΕΡΤ από τη συνεδρίαση του ΔΣ


Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του χθεσινού ΔΣ της ΕΡΤ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, Γιάννης Δάρρας και Μανώλης Παπανικήτας. Η συνεδρίαση αφορούσε την έγκριση αποφάσεων για προμήθειες και υπηρεσίες για το 2023 και το 2024. 
Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν καταγγέλλοντας τη στάση του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, στο θέμα της εργασιακής σχέσης του νέου νομικού συμβούλου του οργανισμού. 
Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων:
"Γιατί αποχωρήσαμε από την συνεδρίαση του ΔΣ
Το ΔΣ της 4ης Απριλίου κλήθηκε να λάβει αποφάσεις για προμήθεια και υπηρεσίες προγράμματος για το 2023 και κατά περίπτωση το 2024, με συνολικό κόστος που προσεγγίζει τα 7 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχες αποφάσεις ελήφθησαν και στο προηγούμενο ΔΣ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων καλέσαμε τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο και για αυτό η σημερινή διοίκηση δεν θα πρέπει να επιβάλει τις επιλογές της στην επόμενη, όποια και εάν είναι αυτή που θα προκύψει μετά τις εκλογές, με σημαντικές δεσμεύσεις σε κεφάλαια και όγκο προγράμματος. Προτείναμε να αναζητηθεί λύση η οποία θα εξασφαλίζει ωστόσο τα απαραίτητα, ώστε να μην υπάρξουν κενά στο πρόγραμμα.
Μετά την παρέμβαση μας ο κ. Ζούλας τροποποίησε τις εισηγήσεις έτσι ώστε κάθε δέσμευση να φτάνει μέχρι το Δεκέμβριο του 2023.
Ανάμεσα στις εισηγήσεις υπήρχαν ανανεώσεις συμβάσεων έργου για θέσεις ευθύνης καθώς και πρόσληψη ενός νομικού συμβούλου επιλογής του κ. Ζούλα με πάγια αντιμισθία. Το επιχείρημα του ότι ο νομικός σύμβουλος και προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΤ πρέπει να είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης του εκάστοτε Διευθύνοντος Συμβούλου, ενισχύει τη θέση μας ότι η σημερινή επιλογή του κ. Ζούλα δεν είναι σωστό να δεσμεύσει την επόμενη διοίκηση. Πολλώ δε μάλλον που η εν λόγω εργασιακή σχέση ισοδυναμεί με σύμβαση αορίστου χρόνου και προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση λήξης πέραν αυτής που ορίζει η νομοθεσία.
Η επιμονή του προέδρου ήταν τέτοια που αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση καταγράφοντας στα πρακτικά ότι θέτουμε εν αμφιβόλω τη διαδικασία και τη λήψη αποφάσεων.
Πάγια θέση των εργαζομένων, είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να είναι τυπικά, ουσιαστικά και θεσμικά ανεξάρτητη. Η ΕΡΤ που θέλουμε δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται από τις εκλογικές διαδικασίες. Όσο όμως εξακολουθεί να είναι θεσμικά αγκιστρωμένη στην εκάστοτε κυβέρνηση και οι διοικήσεις της να ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό πρέπει τουλάχιστον να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες πολιτικού fair play.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ
Γιάννης Δάρρας
Μανώλης Παπανικήτας"