ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Τα μάθατε;


Αν κάτι αξίζει σ’ αυτή τη ζωή είναι η γνώση. Ούτε η αξιοπρέπεια, ούτε η δικαιοσύνη, ούτε η αλληλεγγύη. Προσωπικά (που ανώτερο δεν έχω) δεν μπορώ να καταλάβω καν πώς είναι δυνατόν με περισσότερα από 180 χρόνια δεξιές κυβερνήσεις στην κεφάλα μας (απ’ το αιωνόβια εθνικοαπελευθερωτικό 1821 μετράω πάντα) να θυμόμαστε ακόμα αυτές τις λέξεις! Τι να σε κάμω που έχει σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και υπάρχουν ακόμα κάποιοι που τις θυμούνται. (Θα πεθάνουν, πού θα πάει, δεν θα πεθάνουν; Για πάντα θα ζουν; Ποτέ δεν ζουν για πάντα οι αριστεροί. Τους θάβουν και μήτε πέτρα δεν βάζουνε σημάδι, να μην τους βρουν ούτε μετά θάνατον. Ε, τότε θα πεθάνουν μαζί τους και αυτές οι έννοιες, να ξενοιάσουμε μια και καλή και με δαύτες και με δαύτους).

Ξαναλέω, το λοιπόν (μα δεν θα το ξαναπώ γιατί κουράζομαι και σαν κουράζομαι, ταράζομαι): Το μόνο που αξίζει στη ζωή είναι η γνώση. Οχι οι γνώσεις γενικά κι αόριστα. Αλλά η γνώση - αυτή η συγκεκριμένη, η ειδική, η πλήρως καθορισμένη, η που θα σε κάνει άριστο. Οχι μορφωμένο, όχι γραμματιζούμενο - άριστο. Μόνο αυτό μετράει, μόνο αυτό πονάει.

Τους πονάει. Πολύ. Γιατί δεν μπορούν. Δεν μπορούν γιατί δεν το ’χουν. Δεν είχαν και χρόνο βέβαια να το μάθουν: όλο επαναστάσεις και αντιστάσεις και αντιδράσεις. Οι Τούρκοι δεν τους άρεσαν. Οι Βαυαροί δεν τους άρεσαν. Οι Βασιλιάδες δεν τους άρεσαν. Οι Μεταξάδες δεν τους άρεσαν. Ούτε καν οι Γερμαναράδες τούς άρεσαν. Οι γερμανοτσολιάδες δεν τους άρεσαν. Οι Παπάγοι δεν τους άρεσαν. Οι Παπαδόπουλοι δεν τους άρεσαν. Καλέ, μήτε οι εθνάρχες τους άρεσαν! (που σ’ όλο το κόσμο άρεσαν και τίγκαραν τ’ αεροδρόμια να τους υποδεχτούν! Πολλοί ήταν οι εθνάρχες, όχι ένας: ενός Καραμανλή, δεκάδες έπονται - όπως όλοι γνωρίζουμε... ειδικά 57 από εμάς).

Κανένας δεν τους άρεσε. Ούτε ο Τσίπρας τούς άρεσε.

Δεν το ’χουν οι άνθρωποι. Είναι αριστεροί, τι να λέμε τώρα... Ευτυχώς που βγήκε και αυτός ο αρχαιόπληκτος (ο σπυρετογεννημένος μεν, αδωνοαναθρεμμένος δε) άνθρωπος και είπε την αλήθεια: αριστεροί είναι οι άχρηστοι, οι ανεπρόκοποι και οι γρουσούζηδες! Ενώ οι δεξιοί είναι οι χρειαζούμενοι, οι προκομμένοι και κυρίως (πολύ κυρίως όμως) οι τυχεροί. Δες Μητσοτάρχα και βγάλε συμπέρασμα.

Ολα αυτά από τη Ν.Δ. τα μάθαμε. Που άλλη δουλειά δεν κάνει απ’ το να μας μαθαίνει. Δεν είναι κόμμα αυτό - η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι! Βγάλε δάχτυλα και μέτρα γνώσεις:

  • «Ολες οι κυβερνήσεις φταίνε για τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά κυρίως η ηγεμονία της ιδέας της Αριστεράς να μην υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία» είχε πει το 2018 ο προκομμένος Μαυρουδής Βορίδης. Και συνέχισε ακόμα καλύτερα το τζιέρι μου: «Να γίνουν αλλαγές στο κράτος και τους θεσμούς ώστε να μην ξανάρθει η Αριστερά στην εξουσία!» είπε. «Αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει στρατηγική ήττα και των ιδεών της Αριστεράς ώστε να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της». Τι μάθαμε δηλαδή; Οτι όχι μόνο θεσμικά αλλά ούτε ως ιδέα δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η... όχι Δεξιά.
  • «Η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση». Το 2017 το ’χε πει αυτό ο τυχεράκιας Μητσοτάρχας. Που σκατό πιάνει και «κόκκινο» δάνειο γίνεται! Που τηλέφωνο πιάνει και δάνεια Παπαθανάσηδων εξατμίζονται! Που νερό πίνει και ιδιωτικοποίηση υπογράφεται! Γιατί «δεν τρέφει αυταπάτες για μια κοινωνία χωρίς ανισότητες». Γιατί «κάτι τέτοιο είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση»!
  • «Οποιος αρνείται να προσαρμοστεί, δυστυχώς πεθαίνει». Ο άλλος προκομμένος, ο λίστας Πέτσας το είπε αυτό. Πέσαν να τον φάνε - γιατί; Αφού είπε: «δυστυχώς»...
  • «Η απλή αναλογική έφερε τον Χίτλερ» είχε πει ο συνταγματολόγος, εντατικολόγος και νυν συγκοινωνιολόγος Γιώργος Γεραπετρίτης. Οπως και ότι «Μη ζητάτε ΜΕΘ γιατί όσες περισσότερες ΜΕΘ έχουμε, τόσο και περισσότερους νεκρούς!».
Τα μάθατε καλά όλα τούτα; Ή θα τους αναγκάσετε να τα ξαναπούν και την επόμενη τετραετία;

Νόρα Ράλλη 
Εφημερίδα των Συντακτών (02.4.2023)