ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ώρα αποφάσεων για το ελληνικό Euronews


Έφθασε η ώρα των αποφάσεων για το μέλλον της ελληνικής υπηρεσίας του Euronews, η διατήρηση λειτουργίας της οποίας έχει λάβει διαστάσεις θρίλερ για γερά νεύρα που θέτει σε δοκιμασία και ..τις αντοχές των περίπου 40 εργαζόμενων σε αυτή.
Γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής, 22 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τα κεντρικά του Euronews στην Λυών, το γραφείο της Αθήνας θα ξέρει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. «Η διοίκηση της εταιρείας θα κάνει ανακοινώσεις αύριο το μεσημέρι», ήταν η ειδοποίηση που έφθασε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Οκτωβρίου στα γραφεία της Αθήνας.
Το σκηνικό τα προηγούμενα 24ωρα άλλαζε διαρκώς. Τα πρώτα έγγραφα με καταγγελίες συμβάσεων κατ αρχήν δημοσιογράφων που ήταν προγραμματισμένα να αποσταλούν χθες (20 Οκτωβρίου) από τα κεντρικά του ευρωπαϊκού ειδησεογραφικού οργανισμού στη Λυών τελικά δεν έφθασαν ποτέ στα γραφεία της Βασιλίσσης Σοφίας, έδρα του ελληνικού Euronews στην Αθήνα, απλώς διότι δεν εστάλησαν ποτέ.
«Είναι μεγάλες οι πιέσεις που αναπτύχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στα Κεντρικά του Οργανισμού Ενημέρωσης και στην Κομισιόν», ανέφερε δορυφόρος του τηλεοπτικού ευρωπαϊκού δικτύου.
Αν και απομένουν πέντε ημέρες έως ότου λήξει η παρούσα σύμβαση είχαν αρχίσει διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με επενδυτές από Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη που ενδιαφέρθηκαν να «μπουν» στο χρηματοδοτικό σχήμα που θα κρατήσει στη ζωή το ελληνικό Euronews.
Στο τραπέζι των συζητήσεων και του προβληματισμού έχει πέσει και το σενάριο, η ελληνική υπηρεσία να λάβει μορφή web page, ως προσωρινή- ενδιάμεση λύση, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις και για να μην ανασταλεί η λειτουργία της ελληνικής υπηρεσίας με το έντονο δημοσιογραφικό- ειδησεογραφικό αποτύπωμα, ανέφεραν πηγές από Βρυξέλλες και Λυών.
Σε μια τέτοια εκδοχή θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας- αν και έχουν καταγραφεί λίγες οικειοθελείς αποχωρήσεις εξαιτίας του κλίματος αβεβαιότητας- στην «περίοδο γέφυρα» και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο οριστικά.
Η αίσθηση που έχει αναπτυχθεί στα γραφεία της Βασ. Σοφίας, είναι πως παρά τον ευρωσκεπτικισμό που έχει καλλιεργηθεί στους κόλπους ης Κομισιόν, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στη μητρική εταιρεία, αντιλαμβάνονται τη σημασία της ελληνικής υπηρεσίας.
Μένει να φανεί η Κομισιόν τί θέλει να κάνει. Και θα γίνει γνωστό σε περίπου 12 ώρες από τώρα.

Χρήστος Ιερείδης / topontiki