ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Σάλος για την Αυτοψία: «Τι πήγε κι έκανε ο Σρόιτερ, κατάλαβε άραγε;»


Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στα social media και στο διαδίκτυο για το οδοιπορικό της εκπομπής “Αυτοψία” του Αντώνη Σρόιτερ στις φυλακές Τρίπολης, όπου κρατούνται όσοι έχουν διαπράξει.. ή κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα.
Σημειώνεται ότι στις συγκεκριμένες φυλακές κρατούνται ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Πέτρος Φιλιππίδης. Οι κρατούμενοι μίλησαν στην κάμερα της εκπομπής, για τα αδικήματα που έχουν διαπράξει, τις ποινές τους και τη ζωή στη φυλακή, ενώ αναφέρθηκαν και στην παράσταση στην οποία πρωταγωνίστησαν με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γράφει στο e-tetradio:
"Τι πήγε κι έκανε ο Σρόιτερ, κατάλαβε άραγε;
Η εκπομπή «Αυτοψία» την Πέμπτη το βράδυ στον Alpha ήταν μία τηλεοπτική ντροπή. 

Πραγματικά, απορούμε: ποιος ο λόγος να κάνει ο Alpha, τώρα, μία τέτοια εκπομπή; Η «Αυτοψία» επισκέφτηκε τη φυλακή της Τρίπολης, όπου κρατούνται όσοι έχουν διαπράξει ή κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα. Εκεί όπου κρατούνται, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Λιγνάδης και ο Πέτρος Φιλιππίδης, Και μας παρουσίασε μία ειδυλλιακή εικόνα.
Τι μάθαμε από την «Αυτοψία»;
1) Οτι οι βιαστές είναι άνθρωποι και χρειάζονται την κατανόησή μας - κάποια στιγμή είπε πως τους κατανοεί και ο ίδιος ο παρουσιαστής. Εδειξε κατανόηση και οίκτο για έναν συνομιλητή του.
2) Οτι οι φυλακές της Τρίπολης λειτουργούν σαν πολυτελές ξενοδοχείο.
3) Οτι η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου είχε μία εξαιρετική ιδέα με τις φυλακές, αποκλειστικά, για σεξουαλικά εγκλήματα. Μπράβο της.
4) Οτι ο διευθυντής της φυλακής και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι πολύ καλοί στη δουλειά τους και πολύ κύριοι.
5) Οτι και αυτοί οι φυλακισμένοι, οι στιγματισμένοι, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία όταν θα βγουν μετά.
6) Οτι ο κύριος Λιγνάδης έστησε μία πολύ καλή θεατρική παράσταση εκεί μέσα και οι κρατούμενοι το ευχαριστήθηκαν.
7) Οτι το φαγητό που τρώνε τους το φτιάχνει ένας σεφ (κρατούμενος) και το δοκιμάζει πρώτα ο διευθυντής ώστε να είναι πάντα ποιοτικό.
8) Οτι οι βιαστές όταν γυρίζουν από τις πενθήμερες άδειες είναι χαρούμενοι γιατί είδαν από κοντά και τα παιδιά τους.
Μάθαμε όλα αυτά για τους θύτες αλλά δεν μάθαμε τίποτα για τα θύματα.
Το χειρότερο πάντως ο Αντώνης Σρόιτερ το κρατούσε για τον επίλογο της εκπομπής. Από το στούντιο της εκπομπής. Επιστρέφοντας από την Τρίπολη, λέει, έβαλε στο Google να δει με ποιους μίλησε και τι εγκλήματα είχαν διαπράξει. Κι ένιωσε οργή! Εντάξει, ακούγεται αστείο. Ενας επίλογος σαν να μπήκε επί τούτου. Για να μετριάσει τα συναισθήματα από τα προηγούμενα.
Η δημοσιογραφική προσέγγιση που έκαναν στο θέμα ήταν, τουλάχιστον, αποκρουστική. Και το timing δημιουργεί τεράστιο ζήτημα. Δεν το σκέφτηκαν άραγε; Ή, μήπως, δεν τους ενδιέφερε;"

Παρέμβαση Εισαγγελέα ζητά ο Τατούλης

Την εισαγγελική παρέμβαση για το ρεπορτάζ του Αντώνη Σρόιτερ από τις φυλακές της Τρίπολης, ζητά ο τέως περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του, “το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, κατά την άποψη μας, προκαλεί την κοινή γνώμη, δημιουργώντας συνθήκες διαφορετικής ποινικής μεταχείρισης και αναγνώρισης ελαφρυντικών για ειδεχθή εγκλήματα αξιόποινων σεξουαλικών πράξεων“.
Αναλυτικά η ανακοίνωση Τατούλη:
“Το ρεπορτάζ του Αντώνη Σρόιτερ για τις φυλακές στην Τρίπολη που προβλήθηκε στην εκπομπή «Αυτοψία» από το κανάλι Alpha θεωρούμε ότι απαιτεί άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κατά την άποψη μας, το οποίο αφορούσε οδοιπορικό στις φυλακές της Τρίπολης με συνεντεύξεις και δηλώσεις του Διευθυντή των φυλακών και κρατουμένων, προκαλεί την κοινή γνώμη, δημιουργώντας συνθήκες διαφορετικής ποινικής μεταχείρισης και αναγνώρισης ελαφρυντικών για ειδεχθή εγκλήματα αξιόποινων σεξουαλικών πράξεων.
Ζητάμε άμεσα από τη Δικαιοσύνη και τον αρμόδιο Εισαγγελέα να ερευνήσει από ποιο στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δόθηκαν οι απαραίτητες άδειες για την παραγωγή του συγκεκριμένου ρεπορτάζ και εάν ήταν σε γνώση της ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ζητάμε από τους αρμόδιους Δικαστικούς λειτουργούς να σταματήσει άμεσα κάθε προβολή ή αναπαραγωγή του συνόλου του ρεπορτάζ της εκπομπής «Αυτοψία» και κάθε αποσπάσματος αυτού από το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και κάθε προβολή ή αναφορά σε αυτό μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram κτλ.)”.