ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ο Δημήτρης Γέρος αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα


Για άλλη μια χρονιά το «Μονόγραμμα» καταγράfει με το δικό του μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική.. πορεία του τόπου μας. Τα πρόσωπα που δημιούργησαν πολιτισμό, που έφεραν εντός τους πολιτισμό και εξύψωσαν με αυτό το «μικρό πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο» όπως είπε ο Γιώργος Σεφέρης «που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου...».
TηνΤρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 στις 17:30, στην ΕΡΤ2, ο Δημήτρης Γέρος, υπερρεαλιστής ζωγράφος και φωτογράφος αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.
Γεννήθηκε στη Λιβαδειά της Βοιωτίας το 1948. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Λιβαδειά όπου ζωγράφιζε πριν ακόμα πάει σχολείο. Από τα 13 όμως αρχίζει να πηγαίνει στην Αθήνα.
«Η διαδρομή αυτή με το τρένο από την Λιβαδειά στην Αθήνα ή καμία φορά και με το λεωφορείο, μου άρεσε πάρα πολύ γιατί έβλεπα την Κωπαΐδα και στα χωράφια της Κωπαΐδος υπήρχαν φυτρωμένα κατά διαστήματα σχίνοι, οι θάμνοι σχίνοι οι οποίοι έχουν έτσι ακανθώδη φύλλα και πολύ ωραία κίτρινα λουλούδια, που μυρίζουν καταπληκτικά την Άνοιξη. Αυτά λοιπόν τα σχίνα μπορεί να τα δει κανείς ακόμα στη Ζωγραφική μου» λέει.
Στην Αθήνα τυχαία σε μια γκαλερί γνωρίζει την λογοτέχνιδα και συμπατριώτισσα του Λιλίκα Νάκου. Η γνωστή συγγραφέας τον φέρνει σε επαφή με καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας.
Το 1967 ξεκινάει τα πρώτα «ανεικονικά» έργα. Δύο από αυτά προκρίθηκαν μετά από σχετικό διαγωνισμό για την έκθεση της Ελληνοαμερικανικής Ενώσεως.
Η πρώτη ατομική του έκθεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε, το 1969 έδωσε το στίγμα του ως υπερρεαλιστή ζωγράφο.
Το 1971 φεύγει στην Ευρώπη για να μελετήσει τα μουσεία. Καταλήγει στο Λονδίνο, όπου και εγκαθίσταται.
Ο Δημήτρης Γέρος δημιούργησε τον δικό του εύπλαστο ελληνικό υπερρεαλισμό, δεν αντέγραψε τη σκληράδα του υπερρεαλισμού.
Είναι ένας καλλιτέχνης που δεν χωράει μέσα σε μια Τέχνη. Ασχολείται δημιουργικά και με πάθος και με πολλές τέχνες, και το συνδυασμό τους: Ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, με τη μουσική, με παρτιτούρες δικής του εμπνεύσεως. Επίσης σκηνογραφία, θεατρικά κοστούμια, ποίηση, φωτογραφία, παραστάσεις Body Art, Video Art και Mail Art .
«Μερικά από αυτά τα έργα, φωτογραφίες, αντικείμενα κατασκευές που λέω και μια μουσική που είχα φτιάξει εγώ τότε μαζί με ένα μικρό φιλμάκι που λεγόταν “Yeros by Yeros” τα παρουσίασα στην γκαλερί Γκαζέτ της οδού Σόλωνος. Αυτά τα αντικείμενα-κατασκευές που έκανα ήταν στην πραγματικότητα, σαν επιζωγραφισμένα γλυπτά και θα έλεγα ότι ήταν μακέτες για να γίνουν μεγάλων διαστάσεων γλυπτά, τα οποία δυστυχώς δεν έγιναν ποτέ γιατί δεν βρέθηκε ποτέ χρηματοδότης για να γίνουν αυτά τα έργα. Θάλασσα τα 'χω κάνει...»
Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Βαγγέλης Βασιλάκης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης