ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Ο κύριος Βαρουφάκης...


Τι του απαντά η ΕΦΣΥΝ  και τι καταλογίζει στην εφημερίδα το ΜέΡΑ25

 Η ΕφΣυν με ένα σημείωμα στη στήλη των «Παρασκηνιών» απαντά στον Γραμματέα του ΜέΡΑ25
Γιάννη Bαρουφάκη για το σχόλιο του στο twitter. Γράφει η ΕφΣυν:.."Ο κύριος Βαρουφάκης
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 κ. Βαρουφάκης ανάρτησε χθες στη σελίδα του στο twitter το χθεσινό κύριο άρθρο της ΕφΣυν, το οποίο συνόδεψε με το εξής σχόλιο:
«”Η τρόικα ξανάρχεται”, γράφει η ΕφΣυριζα. Λες και έφυγε ποτέ...»
Παραποιώντας το όνομα της εφημερίδας μας θέλησε να πει με τον πιο σαφή τρόπο ότι είμαστε εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρουμε πότε το ανακάλυψε αυτό. Μήπως το ήξερε από τότε που ήταν τακτικός αρθρογράφος μας στο φύλλο του Σαββατοκύριακου; Μήπως έτσι μας θεωρούσε πάντα, αλλά δεν το έλεγε; Και γιατί το είπε τώρα; Εκείνος ξέρει, Και όχι μόνο ξέρει αλλά και κρίνεται. Και για τη σκοπιμότητα όσων λέει τώρα και για τη σκοπιμότητα όσων δεν έλεγε πριν.
Δεν θα αντιδικήσουμε με τον κ. Βαρουφάκη για το τι είμαστε και τι δεν είμαστε. Πιστοποιητικό κοινωνικών και πολιτικών φρονημάτων δεν ζητάμε από κανέναν. Ολοι γνωρίζουν πολύ καλά τη ανεξάρτητη και συνεταιριστική εφημερίδα μας. Τίθεται όμως το ερώτημα: εκείνος με ποια ιδιότητα δίνει τέτοια πιστοποιητικά;"

Bέβαια το MέΡΑ25 (ο κ. Βαρουφάκης δηλαδή) απάντησε με τη σειρά του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:
Εφημερίδα των Συντακτών θορυβήθηκε λίγο περισσότερο απ’ όσο είναι υγιές από το προσωνύμιο «ΕφΣΥΡΙΖΑ». Τόσο σε επίσημη όσο και σε ανεπίσημες τοποθετήσεις συνεργάτη της, γίνεται λόγος για απρέπεια και προσβολή.
Θα κρατήσουμε με αστερίσκο για μελλοντική συζήτηση το γιατί η εφημερίδα θεωρεί προσβολή τη συσχέτιση με το ΣΥΡΙΖΑ.
Προς το παρόν και όσο αφορά την ουσία της συζήτησης, ας μείνουμε στο γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός τεκμαίρεται από τα γεγονότα, και γιατί εκφράστηκε τώρα.
Εικάζουμε βάσιμα ότι η Ιερή Αγανάκτηση της εφημερίδας έχει να κάνει με το ακόμα πολύτιμο τεκμήριο αντικειμενικότητας και πλουραλισμού που οφείλει να τηρεί μια εφημερίδα που σέβεται το λειτούργημα της Ενημέρωσης, (είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα).
Ας μας εξηγήσει λοιπόν η εφημερίδα γιατί η πρώτη της αντίδραση, ήταν από το συνεργάτη της Δημήτρη Κανελλόπουλο ο οποίος λίγο πολύ υπονόησε ότι το ΜέΡΑ25 «παρακαλάει παρασκηνιακά» για φιλοξενία άρθρων του Γραμματέα και των στελεχών του. Ας εξηγήσει γιατί δεν θεωρεί αυτονόητη υποχρέωσή της τη φιλοξενία άρθρων από όλο το προοδευτικό φάσμα, και γιατί θα χρειάζονταν «παρακάλια» για κάτι τέτοιο, και γιατί αυτή η στάση δεν δικαιώνει το προσωνύμιο.
Αλλά κυρίως, ας μας εξηγήσει η εφημερίδα τη στάση της σε ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα: O ΣΥΡΙΖΑ, σε όχι ουδέτερο πολιτικά χρόνο, έθεσε ορθώς το θέμα της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα, με την πρότασή του για εξεταστική επιτροπή για τη Λίστα Πέτσα και τις εταιρείες Δημοσκοπήσεων.
Το ΜέΡΑ25 συνυπέγραψε την πρόταση, όχι τυφλά, αλλά θέτοντας το εξής πλαίσιο:
Α) Να ανοίξει ο φάκελος «Ενημέρωση», και όχι μια στενή στόχευση μόνο στην παρούσα κυβερνητική θητεία δεδομένου ότι το πρόβλημα έχει αδιατάρακτο (και επί ΣΥΡΙΖΑ) παρελθόν
Και κυρίως
Β) Να πάμε στην ουσία του θέματος, το «ποιος κατέχει τα ΜΜΕ». Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι συσκοτίζει και διαιωνίζει το πρόβλημα το να συζητάμε ποιανού ο ολιγάρχης είναι καλύτερος, και η πρότασή μας είναι να μην ανήκουν σε κανέναν ολιγάρχη, να απαγορεύεται στους ολιγάρχες να έχουν τα κλειδιά της ενημέρωσης σε μια χώρα, και ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σε κοινωνικοποίηση των ΜΜΕ. Η Ενημέρωση δηλαδή να περάσει στα χέρια της κοινωνίας, ώστε να δουλεύει υπέρ των πολιτών και όχι ενάντια τους όπως σήμερα.
Θα περίμενε κανείς η «Εφημερίδα των Συντακτών», ΕΙΔΙΚΑ η «Εφημερίδα των Συντακτών», το παράδειγμα συνεταιριστικού ΜΜΕ με οριζόντια λειτουργία και χωρίς αφεντικά, να αναγνωρίσει τον εαυτό της στο όραμά μας και αν μη τι άλλο να την παρουσιάσει έστω και με συγκρατημένη αντικειμενικότητα.
Τι επέλεξε να κάνει η Εφημερίδα; Επέλεξε να λοιδωρήσει την πρότασή μας, μέσω παραπολιτικού σχολίου της διαπιστευμένης να καλύπτει το κόμμα μας συντάκτριας, η οποία προτίμησε να εκθέσει τον εαυτό της αποκαλώντας τη λέξη «κοινωνικοποίηση» ακαταλαβίστικη και δυσνόητη, παρά να παραβιάσει την παγιωμένη της τακτική να συνοδεύει ΚΑΘΕ κάλυψη του ΜέΡΑ25 με ένα όξινο σχόλιο.
Επαναλαμβάνουμε για να τονίσουμε την πολιτική ουσία:
Μια συνεταιριστική εφημερίδα, προτίμησε να διατηρηθεί το καθεστώς του ελεγχόμενου από την ολιγαρχία Τύπου, παρά να παρουσιάσει με καλό μάτι την πρόταση κοινοβουλευτικού κόμματος να σπάσει αυτή η πρακτική.
Για ποιο λόγο να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο ειδικά μια τέτοια εφημερίδα, αν δε λειτουργεί σαν ανεπίσημο Γραφείο Τύπου ενός κόμματος με σαφώς άλλες προτεραιότητες και εφαρμοσμένες πρακτικές;
Μόλις απαντήσει αυτά τα απλά ερωτήματα η εφημερίδα, θα έχει το δικαίωμα να διαμαρτύρεται όσο θέλει.
Μέχρι τότε, το «ΕφΣΥΡΙΖΑ» πραγματικά είναι ο πιο ανώδυνος χαρακτηρισμός που θα μπορούσε να τη συνοδεύει."