ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Στον αστερισμό του Γιώργου Παπανδρέου το ΚΙΝΑΛ...


Αντίστροφα μετρά, πλέον, ο χρόνος για να ανακοινώσει κι επισήμως τις προθέσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κατάφερε να φέρει... τα πάνω κάτω στο εσωτερικό του Κινήματος ..Αλλαγής μετά την σαββατιάτικη πρωτοβουλία που ανέλαβε.
Μπορεί ο ίδιος να μην έχει μιλήσει ανοιχτά για το εάν θα διεκδικήσει την αρχηγία, κάτι που έχει φέρει αναστάτωση έως και ενόχληση στους υποψήφιους προέδρους, ωστόσο το tweet του με αφορμή τα 40 χρόνια από την ιστορική εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ερμηνεύεται από πολλούς ως προαναγγελία καθόδου στην εκλογική μάχη.

Δημόσια παρέμβαση από τη Φώφη Γεννηματά

Η ιστορική επέτειος για το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για κεντρικά στελέχη του κόμματος να πάρουν θέση για τις εσωκομματικές διεργασίες, με την Φώφη Γεννηματά να κάνει την πρώτη παρέμβασή της μετά τις ανακοινώσεις για το νέο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θέλησε να στείλει μήνυμα ενότητας, αναφέροντας «σήμερα, η ανάγκη για μια νέα Αλλαγή επανέρχεται. Η παράταξη της Αλλαγής είναι εδώ, να πρωταγωνιστήσει ξανά και να δώσει ελπίδα. Με το κεφάλι ψηλά, το βλέμμα στο μέλλον, ενωμένη και δυνατή, όπως αξίζει στην ιστορία της. Για μια μεγάλη Νέα Αλλαγή».

Ανεβάζει τους τόνους ο Λοβέρδος

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανεβάζει σταδιακά τους τόνους με σαφείς αιχμές προς τον πρώην πρωθυπουργό, ενώ οι δυο τους δεν αναμένεται να έχουν περαιτέρω επικοινωνία στο πλαίσιο της σειράς συναντήσεων που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος επισκέφθηκε το Καλέντζι Αχαΐας, το χωριό των Παπανδρέου, απ' όπου αναφερόμενος στην 40η επέτειο της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, το 1981 και τόνισε: «Στις 5 Δεκεμβρίου σφραγίζουμε το εισιτήριο για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα».
Είπε επίσης ότι «η ηγεσία της Δημοκρατικής Παράταξης είναι μια εξαιρετικά σοβαρή πολιτική υπόθεση, για να την αφήσουμε έρμαιο ανομολόγητων σκοπιμοτήτων και επιδιώξεων» σημειώνοντας ότι «η ανασύσταση του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς υπερβαίνει τις προσωπικές και ηγετικές φιλοδοξίες όλων μας. Η αξία και η χρησιμότητα της συνδέεται πρωτίστως με τη ζωτική ανάγκη προοδευτικού αναπροσανατολισμού της χώρας».

Άκαρπες οι επαφές με τους υπόλοιπους, παραθυράκι Κεγκέρογλου

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά επαφών τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι υποψήφιοι για την προεδρία δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε κάτι με τον πρώην πρωθυπουργό και οι περισσότεροι επισημαίνουν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και πως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι εσωκομματικές διαδικασίας.
Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συζήτησή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η συζήτησε έγινε σε καλό κλίμα με τον υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να αναγνωρίζει τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού σε κρίσιμες στιγμές και υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας της παράταξης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επισήμανε στον κ. Παπανδρέου: «Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας αφορά την επόμενη ημέρα του Κινήματος. Αφορά το μέλλον της παράταξης και της χώρας. Η ανανέωση είναι πολιτικό και κοινωνικό αίτημα και βασική προϋπόθεση για την αναγέννησή μας».
Σήμερα ο Παύλος Χρηστίδης δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες για το τι συζήτησε με τον κ. Παπανδρέου σημειώνοντας μόνο ότι «κάναμε μια πολύ πολιτική συζήτηση». Μιλώντας πάντως στο ΟΡΕΝ για τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα δήλωσε ότι είναι δύο. Ο πρώτος ότι «η παράταξη χρειάζεται ένα συνολικό restart εκ βάθρων. Μια νέα αρχή πολιτική, ηθική, αξιακή, με βάση τη σύνθεση όχι τη διάλυση των προηγουμένων, ως συνέχεια όλων αυτών που έκανε και διαμόρφωσε η Φώφη Γεννηματά με τεράστια προσπάθεια. Αυτή την παρακαταθήκη την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε όλοι ως κόρη οφθαλμού, για μένα είναι αδιαμφισβήτητη και αδιαπραγμάτευτα δομημένη μέσα μου», όπως συγκεκριμένα ανέφερε. Ο δεύτερος λόγος τον οποίο επικαλέστηκε ο κ. Χρηστίδης, είναι ότι «υπάρχει η ανάγκη της νέας γενιάς αυθεντικά να εκφραστεί με καθαρό τρόπο απέναντι στις ανισότητες, τα κλειστά συστήματα που δημιουργούν την αίσθηση ότι η πολιτική είναι μία διαδικασία των ελίτ, που αποκλείει τους κανονικούς ανθρώπους».
Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος περιορίστηκε στο να πει ότι «ο κ. Παπανδρέου έχει τεράστια πολιτική εμπειρία και το κόμμα έχει μόνο να κερδίσει από το να ακούει τις προτάσεις του και να πορεύεται με βάση αυτές».
Αργά το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Βασίλης Κεγκέρογλου ενημέρωση για τη δική του συνάντηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επαναπροσδιορίσει η στάση του , αξιολογώντας τυχόν νέα δεδομένα. Η δήλωση:
Σήμερα, είχα μια γόνιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη διασφάλιση της ενότητας και της μέγιστης δυνατής συμμετοχής στις διαδικασίες για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής.
Ως Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής θα ενημερώσω την Πρόεδρο Φώφη Γεννηματά.
Ως υποψήφιος Πρόεδρος, θα αξιολογήσω τυχόν νέα δεδομένα, εάν και εφόσον αυτά προκύψουν, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της παράταξης και της Ελλάδας.
Η υποψηφιότητά μου, μετά την απόσυρση της Προέδρου για λόγους υγείας, τέθηκε για να προσθέσει ΑΞΙΑ και δυναμική στη στρατηγική της αυτόνομης πορείας με Σοσιαλδημοκρατική Ταυτότητα, που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η Εθνική Στρατηγική για την ασφαλή πορεία της πατρίδας μας και το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, για το νέο πρότυπο Ανάπτυξης και Ζωής, προκειμένου να γίνουν πράξη, πρέπει να συνοδευτούν με ένα πολιτικό σχέδιο επανασύνδεσης του Κινήματος με την κοινωνία και τις λαϊκές δυνάμεις.
Το σχέδιο και η πίστη μας στη Νέα Αλλαγή αποτελούν την καλύτερη τιμή για την επέτειο της ιστορικής νίκης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.στις 18 Οκτωβρίου 1981.
Επανεμφάνιση Βενιζέλου με βέλη κατά Παπανδρέου

Μέσα στον... χαμό που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής, είχαμε και παρέμβαση μετά από καιρό του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος, μέσω της ΕΡΤ, άφησε αιχμές περί σοβαρότητας και πολιτικής.
Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις δήλωσε χαρακτηριστικά: «.. δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κανείς πολιτική είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του και ως εκ τούτου εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία που, κατά το καταστατικό του, οργανώνει τώρα το ΚΙΝΑΛ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για όσους δηλώνουν υποψήφιοι για την ηγεσία, ούτε για την κινητικότητα του Γιώργου Παπανδρέου.
«Νομίζω ότι εκφράζομαι με τον πιο δημιουργικό τρόπο για το πολιτικό σύστημα, για τη χώρα, κάνω ό,τι μπορώ, μιλώντας επί της ουσίας. Νομίζω ότι η συμβολή μας με το συνέδριο του Κύκλου, με τις συζητήσεις που κάνουμε, με τους ξένους που φέρνουμε, με τους Έλληνες που κινητοποιούμε, με όλον αυτό το διανοητικό πλούτο, είναι αυτό που ανήκει στη δική μου ευθύνη τώρα. Νομίζω ότι αυτό είναι κοινό κτήμα για όποιον ενδιαφέρεται, ανεξαρτήτως κόμματος, αλλά θα έλεγα ότι εάν ήμουν στη θέση ενός προοδευτικού πολίτη που έχει ενδιαφέρον για τις σύγχρονες εφαρμόσιμες ιδέες στην Ευρώπη, οι οποίες είναι ιδέες προοδευτικές, συμπεριληπτικές, θα ήταν χρήσιμο να κάνει ένα κόπο να δει αυτά που λέμε», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι αυτά που κάνει τον ικανοποιούν, έχοντας γυρίσει στα μαθήματα του στο πανεπιστήμιο, στο συγγραφικό κι ερευνητικό έργο. «Εγώ ποτέ δεν δήλωσα ότι είμαι επαγγελματίας πολιτικός της μονοκαλλιέργειας της πολιτικής ή των κληρονομικών δικαιωμάτων, ξεκίνησα από την κοινωνία, το πανεπιστήμιο, την εργασία μου, την επιστήμη μου και δεν την εγκατέλειψα ποτέ, γιατί πιστεύω ότι ο πολιτικός πρέπει πρωτίστως να είναι ένας πολίτης με όλες τις διαστάσεις που έχει η έννοια αυτή», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.