ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020

10 πράγματα που συμβαίνουν στα ΜΜΕ στη φάση του κορωνοϊού

Ο δεκάλογος της... καταστροφής για τα εγχώρια media.
1) Οι κυκλοφορίες των εφημερίδων κατακρημνίστηκαν. Η πτώση σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 30%. Λογικό, αφού έχουν κλείσει περίπτερα και σημεία πώλησης ενώ και πολύ κόσμος φοβάται να κρατήσει χαρτί στα χέρια του (αν είναι δυνατόν...)
2) Οι εφημερίδες μπαίνουν..
σταδιακά σε κάποια σούπερ μάρκετ. Προς το παρόν δεν είναι πολλά (τα σούπερ) και δεν έχουμε δει κάποια μεταβολή στις κυκλοφορίες ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα.
3) Πολλά ΜΜΕ «αγωνίστηκαν» να παραμείνουν ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ τις Κυριακές, για ευνόητους λόγους. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο ωστόσο, οπότε κάποιοι προσπάθησαν να φέρουν τις κυριακάτικες εφημερίδες το Σάββατο.
4) Η Real News μάλιστα το έχει κάνει εδώ και τρεις-τέσσερις εβδομάδες. Το ήθελαν και άλλοι, όπως το Πρώτο Θέμα π.χ. και η Kontra News. Αλλοι αντέδρασαν, όπως το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ, αλλά και η Καθημερινή. Ενώ και τα Παραπολιτικά δεν είδαν με καλό μάτι την προσπάθεια των κυριακάτικων να έρθουν Σάββατο. Και το πρακτορείο «Αργος» διατύπωσε, επίσης, ενστάσεις.
5) Σε όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουμε αναστολή συμβάσεων στους εργαζόμενους. Τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, εφημερίδες, sites, παντού. Γι αυτό και θα ακούσετε σε πολλά ραδιόφωνα λόγου χάριν να μην βρίσκονται οι παραγωγοί στις θέσεις τους.
6) Η πτώση της διαφήμισης φτάνει και στο 85-90% σε ορισμένες περιπτώσεις. Τώρα, τις τελευταίες ημέρες, κάπως σαν να κινείται λίγο το πράγμα με συγκεκριμένα προϊόντα.
7) Η τηλεθέαση αυξάνει, όπως και οι ακροαματικότητες των ενημερωτικών ραδιοσταθμών. Οπως και η επισκεψιμότητα των sites. Κάτι όμως που δεν μεταφράζεται και σε αύξηση της διαφήμισης μια και πολλοί από τους διαφημιζόμενους είναι ανενεργοί αυτό το διάστημα.
8) Η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή καταβολής του φόρου για τις τηλεοπτικές άδειες - τα 3,5 εκατομμύρια που δίνει κάθε κανάλι, για 10 χρόνια. Ενώ έβγαλε κι ένα κονδύλι 11 εκατομμυρίων ευρώ για διαφήμιση στα ΜΜΕ, ως μία μορφή ενίσχυσης. Επίσης διατείνεται πως θα προχωρήσει άμεσα στα μέτρα ενίσχυσης των εφημερίδων - αυτά που ο ΣΥΡΙΖΑ «μαγείρευε» για δύο χρόνια (και τα έφερε «μισά» λίγο πριν τις εκλογές - φοβεροί), αυτά που έφερε ο κ. Πέτσας πριν τα Χριστούγεννα με έναν τραγικό και ανεκδιήγητο τρόπο οπότε και αναγκάστηκε να τα πάρει πίσω.
9) Η ενίσχυση του έντυπου Τύπου φαίνεται πως θα γίνει με τον παρακάτω τρόπο: 10 χιλιάδες ευρώ για κάθε ημέρα κυκλοφορίας της εφημερίδας μέσα στην εβδομάδα (60 χιλ αυτές που βγαίνουν καθημερινά, 10 χιλ οι εβδομαδιαίες) συν 1.300 ευρώ για κάθε εργαζόμενο (1.300 επί τον αριθμό των δηλωμένων εργαζομένων).
10) Το μεγάλο ερωτηματικό: σε τι τοπίο των ΜΜΕ θα επιστρέψουμε μετά το τέλος της πανδημίας; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια αυτή τη στιγμή.