ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Προσχηματικός συμβιβασμός 540 δισ. ευρώ

Δώσε θάρρος στον (Ολλανδό) χωριάτη. Ενα απροσδόκητο «παιχνίδι» παίχτηκε μέχρι χθες αργά το βράδυ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνήλθαν για τρίτη φορά με στόχο να συμφωνήσουν επί μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.
Ενώ επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι οι 19 θα καταλήξουν σε..
συμβιβαστικές λύσεις, στις επαφές που είχε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο με τον Ολλανδό υπουργό Βόπκε Χούκστρα ο δεύτερος στύλωσε πάλι τα πόδια και επέμενε στον καθορισμό δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τις χώρες που θα λάβουν δανειοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Με άλλα λόγια, να προβλεφθούν για τις εν λόγω χώρες μνημονιακοί όροι, με τακτικούς ελέγχους, «μεταρρυθμίσεις» και γενικά ένα καθεστώς «εξυγίανσης» με πολιτική λιτότητας, όπως έγινε με την Ελλάδα. Τελικά, η Γερμανία, ενώ κινούσε τα νήματα πίσω από την Ολλανδία, έβαλε νερό στο κρασί της υποστηριζόμενη από τη Γαλλία. Η αλλαγή τακτικής του Βερολίνου άφησε μόνη τη Χάγη, η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει το «αφεντικό» της. Με τη στροφή της Γερμανίας επανήλθε η αισιοδοξία ότι ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε.
Ο εκπρόσωπος του Μ. Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, δήλωσε ότι η κατάσταση ξεμπλόκαρε. Οπως και έγινε. Με καθυστέρηση 5 ωρών άρχισε στις 22.30 ώρα Αθηνών η τηλεδιάσκεψη και, σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρό της τέθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα», έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.
Η φόρμουλα συμβιβασμού που επιτεύχθηκε προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία με το ποσό των 240 δισ. ευρώ, αλλά με τη διαφοροποίηση στους όρους δανεισμού ως προς το είδος των χρηματοδοτούμενων δράσεων.
Ετσι, οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, ενώ η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.
Το θέμα του κορονο-ομολόγου φαίνεται ότι μπήκε στο ράφι. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η έκτακτη σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα λοιπά στοιχεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «SURE» της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της βραχυχρόνιας απασχόλησης με 100 δισ. ευρώ και τις χρηματοδοτήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους μέχρι 200 δισ. ευρώ.
- από ρεπορτάζ του Κ. Μοσχονά στην ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)