ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Πώς η πανδημία εξαπλώθηκε σαν «πυρκαγιά» στον πλανήτη

Δείτε το βίντεο-γράφημα του ΒΒC με στοιχεία από το Johns Hopkins

Τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σαν «πυρκαγιά» στον πλανήτη δείχνει ένα βίντεο-γράφημα που δημιούργησε το BBC, με στοιχεία από το Johns Hopkins University.
Στο γράφημα απεικονίζεται η πορεία της πανδημίας το διάστημα από..
22 Ιανουαρίου μέχρι 5 Απριλίου.
Αρχικά, στο βίντεο-γράφημα επικρατεί μία και μόνο μπάρα, εκείνη της Κίνας. Καθώς περνούν οι πρώτες μέρες, κρούσματα εμφανίζονται σε άλλες χώρες της Ασίας, ωστόσο ο αριθμός τους είναι σχετικά μικρός. Αρχές Φεβρουαρίου, το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess ανεβαίνει σιγά σιγά στη δεύτερη θέση, όπου και παραμένει για κάποιο διάστημα, με τα κρούσματά του να ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Η δραματική αλλαγή για την Ευρώπη ξεκινά γύρω στις 21-22 Φεβρουαρίου, όταν ξεκινάει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία και ο πολλαπλασιασμός των θυμάτων. Σύντομα η Ιταλία ξεπερνάει τη Νότια Κορέα και πλέον ξεκινάει με τρομακτική ταχύτητα η ανεξέλεγκτη εξάπλωση.
Ανάλογη πορεία ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ισπανία και άλλες χώρες, με κάθε μέρα να μεταμορφώνει το «χάρτη» του ιού. Τελικά φτάνουμε στο «σήμερα», με τις ΗΠΑ να φιγουράρουν στην πρώτη θέση του γράφήματος και την Κίνα να είναι πλέον έκτη.
Σήμερα περισσσότερα από 1,2 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 έχουν επιβεβαιωθεί σε 183 χώρες ανά την υφήλιο, και περίπου 68.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον τα διπλάσια επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη δεύτερη χώρα στην κατάταξη, ενώ πάνω από τα μισά κρούσματα εντοπίζονται στην Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ισπανία  να θρηνούν τα περισσότερα θύματα.