ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Η πανδημία αύξησε τη χρήση του Διαδικτύου, κατά μέσο όρο, κατά 30% παγκοσμίως

Τον ρόλο του “ομφάλιου λώρου” με τον έξω κόσμο, απέκτησε το Διαδίκτυο με το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και κυρίως μετά από την επιβολή του lockdown σε πολλές χώρες του κόσμου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Διαδικτύου, ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από το Internet για να..
εργαστεί, να παρακολουθήσει μαθήματα στο σχολείο, για να διασκεδάσει και κυρίως για να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους.
Από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου, η κίνηση στο Διαδίκτυο αυξήθηκε κατά περίπου 25%-30% σε πολλές μεγάλες πόλεις του πλανήτη, σύμφωνα με την Cloudflare, αμερικανική εταιρεία που παρέχει υποδομές δικτύου σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, η διαδικτυακή κίνηση αυξήθηκε κατά 34% στη Νέα Υόρκη, κατά 23% στο Λονδίνο και στο Παρίσι, κατά 30% στη Μελβούρνη και κατά 40% στις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας. Επίσης, η κίνηση διευρύνθηκε το ίδιο διάστημα κατά 18% στο Τόκιο και στο Σιάτλ, κατά 11% στο Βερολίνο και κατά 10,5% στο Σίδνεϊ. Πάντως, σύμφωνα με την Cloudflare, η χρήση αυξήθηκε σε μικρό μόνο ποσοστό στη Νότια Κορέα, όπου οι άνθρωποι ήταν ήδη “βαριοί” χρήστες Διαδικτύου.
Αντίθετα, η χρήση εργαλείων και εφαρμογών για online chat τριπλασιάστηκε σε σχέση με την κανονική ροή στις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας. Επίσης, οι υπηρεσίες video streaming σχεδόν διπλασιάστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ οι πολίτες επισκέπτονται online ιστοσελίδες ενημέρωσης 30% περισσότερο έναντι του συνηθισμένου, ενώ το online gaming αυξήθηκε κατά περίπου 20%.

Ζήτηση για βιντεοκλήσεις
 
Παγκοσμίως, η ζήτηση αυξήθηκε και συνεχίζει να αυξάνεται σταδιακά, κυρίως, για συγκεκριμένες υπηρεσίες στο Διαδίκτυο, όπως, για παράδειγμα, οι βιντεοκλήσεις, που έχουν αντικαταστήσει τη δια ζώσης αλληλεπίδραση με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Για παράδειγμα, περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν το λογισμικό τηλεδιάσκεψης Zoom κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2020 απ’ ό, τι σε όλο το 2019.
Διαφορές εντοπίζει η έρευνα της Cloudflare και στο πότε συνδέονται οι πολίτες παγκοσμίως στο Διαδίκτυο, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι πλέον χρησιμοποιούμε σε διαφορετικές χρονικές στιγμές τον παγκόσμιο ιστό σε σχέση με την προ του κορωνοϊού εποχή. Έτσι, το peak της χρήσης δεν είναι πλέον μετά τις 7.30 μ.μ., αλλά διαπιστώνεται λίγο πριν από το μεσημεριανό φαγητό.
Επίσης, διαφορές εντοπίζει η έρευνα και όσον αφορά τον τόπο σύνδεσης των πολιτών ανά τον κόσμο με το Διαδίκτυο. Έτσι, τα αστικά κέντρα δείχνουν να αποφορτίζονται, ενώ η κίνηση μεταφέρεται εκτός των κέντρων των πόλεων, καθώς πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται πλέον εξ αποστάσεως από το σπίτι τους και δεν μεταβαίνουν στον τόπο εργασίας τους.

Νατάσα Φραγκούλη / sepe.gr