ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

«Δυστροπούν» τα σούπερ μάρκετ για τις εφημερίδες

Kοινή επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό, απέστειλαν οι Ενώσεις Συντακτών για την τοποθέτηση των εφημερίδων στα σούπερ μάρκετ και τα προβλήματα που παρουσιάζονται ειδικά στην περιφέρεια.  Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ,..
ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ):
ΠΡΟΣ: Υπουργό Ανάπτυξης
κ. Άδωνη Γεωργιάδη
ΚΟΙΝ.: 1. Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
2. Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό
κ. Στυλιανό Πέτσα

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) έχουν διαπιστώσει, ότι παρά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 68 Α/20-3-2020 και την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Αριθμ. 31927/ΦΕΚ Β’/945/21-3-2020) με την οποία «τα εμπορικά καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, υποχρεούνται να πωλούν εφημερίδες», δυστυχώς δεν υπάρχει εφαρμογή κυρίως στην Ελληνική Περιφέρεια και λιγότερο στην Πρωτεύουσα.
Όπως γνωρίζετε, με την πανδημία του κορωνοϊού τα σημεία πώλησης του Τύπου έχουν συρρικνωθεί σε δραματικά επίπεδα. Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για τοποθέτηση των εφημερίδων σε ράφια των υπεραγορών (σούπερ μάρκετ), αποτελεί μια ελάχιστη ανάσα για τον Τύπο στην Ελλάδα.
Αντ’ αυτού όμως, οι διευθύνσεις των αλυσίδων υπεραγορών (σούπερ μάρκετ) στην Περιφέρεια, παραπέμπουν την απόφαση στις ελληνικές καλένδες, καθώς προφασίζονται αδυναμία στην εφαρμογή της.
Επικαλούνται ότι οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί από τα Δ.Σ. των μεγάλων εταιρειών που εκπροσωπούν και άλλες δικαιολογίες, με αποτέλεσμα ο Τύπος να στερείται σημείων διάθεσης και πώλησης και οι πωλήσεις φύλλων και τευχών τους, να έχουν συρρικνωθεί δραματικά και να κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας, βασικός λόγος που μας ωθεί στην έντονη διαμαρτυρία μας.
Σημειώνεται ότι βάσει της πληροφόρησής μας όλος ο Τύπος Πανελλαδικός και Περιφερειακός έχει προχωρήσει στη χρήση του barcode, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία αλλά και η εργασία των υπαλλήλων στα καταστήματα.
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
Ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, ώστε οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τοποθετώντας και τον Τύπο στα ράφια των καταστημάτων τους, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τύπος αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ενημέρωσης ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, αποτυπώνοντας με την προσπάθεια των συναδέλφων μας, έγκυρα και με σοβαρότητα όλα τα γεγονότα.
Για την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις Συντακτών της Ελλάδας
Η Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ                               Η Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
Έλενα Ριζεάκου                                      Μαρία Αντωνιάδου
Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΜΘ                            Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ
Νικόλαος Καρράς                                   Κυριάκος Κορτέσης
Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε                      Ο Πρόεδρος ΕΣΠΗΤ
Δημήτρης Χορταργιάς                           Θέμης Μπερεδήμας