ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Πώς θα ψηφίσουν τα «παιδιά της κρίσης»

Πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι νέοι ψηφοφόροι, ηλικίας 17 έως 22 ετών, στις αυριανές εκλογές. Ερευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσπαθούν να προσεγγίσουν την εκλογική συμπεριφορά της λεγόμενης «Generation Z», που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, όπως παραδέχονται κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες.
Το άλλο της όνομα είναι iGen - τα..
παιδιά που γεννήθηκαν με δεδομένο τον ψηφιακό κόσμο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις πολιτισμικές τους προσλήψεις, αφού κανείς τους δεν ξέρει πώς... ήταν η ζωή πριν από τα smart phones και τα social media.
Παγκοσμίως τους αποκαλούν Generation Z: το Κέντρο «Generational Kinetics», που κάνει έρευνες για τις γενιές και τα χαρακτηριστικά τους, τοποθετεί στη γενιά αυτή τα παιδιά που γεννήθηκαν µεταξύ 1998 και 2015.
Σύµφωνα µε έρευνα της Goldman Sachs για τις ΗΠΑ, το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά µεγάλωσαν µέσα σε κοινωνικοπολιτική και οικονοµική αστάθεια και αβεβαιότητα μετά το «κραχ» του 2008 τα καθιστά λιγότερο ιδεαλιστές και περισσότερο πραγµατιστές.
Ο ΟΟΣΑ, σε έκθεση που φέρει τον τίτλο «Υπό πίεση: οι μεσαίες τάξεις χάνουν ταχύτητα» και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Απριλίου, επιβεβαιώνει ότι οι νέοι έχουν λιγότερο σταθερές δουλειές, με μικρότερους μισθούς, λιγότερες προοπτικές και σίγουρα χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας από ό,τι οι γονείς τους.
«Σήμερα, η μεσαία τάξη θυμίζει ολοένα και περισσότερο πλοίο που ταξιδεύει σε ταραγμένα νερά», παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι επτά στους δέκα μπέιμπι-μπούμερ (η γενιά αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) κατάφερναν να αναρριχηθούν στη μεσαία τάξη σε ηλικία 20 ετών. Για τους μιλένιαλ (ή Γενιά Υ) αυτό ισχύει μόνο για έξι στους δέκα. Πόσο πιο ζοφερό άραγε διαγράφεται το μέλλον για τους σημερινούς 17άρηδες;

- διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ στο efsyn ΕΔΩ