ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ για τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δύο ραδιοφωνικά ντοκιμαντέρ με σπάνια τεκμήρια για τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοίμασε η εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας "Αφύλαχτη Διάβαση". Τα ντοκιμαντέρ θα μεταδοθούν το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, παραμονή των Ευρωεκλογών.
Το πρώτο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στη Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ, την πρώτη γυναίκα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,..
και θα μεταδοθεί από 12.00 έως 13.00. Οι ακροατές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πορεία της Σιμόν από μικρή ηλικία, στο πατρικό σπίτι της στη Νίκαια της Γαλλίας, τον εκτοπισμό της σε ηλικία 17 χρόνων στο Άουσβιτς, τον θάνατο των γονιών της και του αδελφού της, την απελευθέρωσή της από το στρατόπεδο του θανάτου και την εγγραφή της στη Νομική Σχολή του Παρισιού.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την πορεία της μεταπολεμικά, τη συμμετοχή της Σιμόν στους κοινωνικές αγώνες και, ταυτόχρονα, παρακολουθεί την πορεία της μεταπολεμικής Ευρώπης πάνω στα ερείπια και στα θραύσματα που άφησε πίσω της η ναζιστική λαίλαπα.

Ανάμεσα στα μοναδικά ηχητικά τεκμήρια που θα ακουστούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι η 12λεπτη ομιλία της Σιμόν Ζακόμπ-Βέιλ για το Άουσβιτς αλλά και ο λόγος που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στην Μπριζ της Γαλλίας.

Επίσης, τρεις σημαντικοί Ευρωπαίοι πολίτες μιλούν για τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη: η Katharina von Schnurbein, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ιρανός σκηνοθέτης Maziar Bahari και ο Βερολινέζος εκπαιδευτικός Dervis Hizarci.

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ της "Αφύλαχτης Διάβασης" θα μεταδοθεί από 13.00 έως 14.00 και είναι αφιερωμένο σε 14 πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε 14 προσωπικότητες που ο καθένας τους έπαιξε τον δικό του σημαντικό ρόλο στη μεταπολεμική Ευρώπη. Πρόκειται για τους: Κόνραντ Αντενάουερ, Γιόζεφ Μπεχ, Γιόχαν Βίλεμ Μπέγιεν, Ουίνστον Τσόρτσιλ, Νικόλ Φοντέν, Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, Βάλτερ Χάλσταϊν, Ούρσουλα Χίρσμαν, Σίκο Μάνσχολτ, Ζαν Μονέ, Ρομπέρ Σουμάν, Πωλ-Ανρί Σπάακ, Αλτιέρο Σπινέλι και Λουίζ Βάις.

Πρόκειται για 14 μαχητικούς Ευρωπαίους πολιτικούς, χωρίς την ενεργητικότητα και την κινητοποίησή τους, δεν θα κυριαρχούσε η ειρήνη και η σταθερότητα που θεωρούμε δεδομένη στον κόσμο που ζούμε. Από αντιστασιακοί μέχρι δικηγόροι, οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούσαν μια ποικιλόμορφη ομάδα ανθρώπων με κοινά ιδανικά: μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη.

Ανάμεσα στα σπάνια ηχητικά τεκμήρια που θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι και τα εξής: Απόσπασμα από την ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ στις 19 Σεπτεμβρίου 1946 στη Ζυρίχη, απόσπασμα από την ομιλία του Αλτσίντε ντε Γκάσπερι στο Στρασβούργο, στις 12 Ιανουαρίου 1951, απόσπασμα από την ομιλία του Βάλτερ Χαλστάιν στο Στρασβούργο στις 2 Μαρτίου 1953, απόσπασμα από την ομιλία τουΣίκο Μάνσχολτ στις 10 Δεκεμβρίου 1968 στις Βρυξέλλες, η ομιλία του Ζαν Μονέ στο Στρασβούργο το 1951, η διακήρυξη του Ρομπέρ Σουμάν στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 1950, η ομιλία του Πωλ-Ανρί Σπάακ στο Παρίσι στις 11 Δεκεμβρίου 1951, το απόσπασμα της ομιλίας του Αλτιέρο Σπινέλι στο Στρασβούργο στις 8 Ιουλίου 1981 και η ομιλία του Γιόζεφ Μπεχ στο Στρασβούργο το 1968.

Στο ντοκιμαντέρ για τους πρωτεργάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Σοφία Ζουζέλη, Λεωνίδας Κασάπης και Φρόσω Παύλου.

Έρευνα - παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης