ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά

Είναι το όνειρο πολλών δημοσιογράφων, αλλά είναι λίγοι εκείνοι που το τολμούν. Να μπορούν δηλαδή να ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς δεσμεύσεις από κάποιους επιχειρηματίες-αφεντικά και χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις υποχρεώσεις, που επιβάλλει συνήθως η εξάρτηση των Μέσων τους από τη διαφήμιση, ως κύρια πηγή εσόδων. Τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη το διαδίκτυο έχει δώσει μια..
πλατφόρμα, που επιτρέπει σε ομάδες θαρραλέων νέων «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά» να τολμήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Κάτι που εκτός από τις οικονομικές δυσκολίες της εκκίνησης και τις προσπάθειες να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αναγνωστών, οι οποίοι βομβαρδίζονται καθημερινά από τα fake news που πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, αποδεικνύεται συχνά και επικίνδυνο, όπως απέδειξαν οι στυγερές δολοφονίες των ερευνητών-δημοσιογράφων Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία και Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίθια στη Μάλτα.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στα γραφεία τέτοιων νέων ανεξάρτητων ιντερνετικών Μέσων στη Σλοβακία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, την Αγγλία και την Ιταλία. Και, συζητώντας με «Ρεπόρτερς χωρίς αφεντικά», με αρθρογράφους και αναλυτές, διαπίστωσαν ότι πολλά απ’ αυτά τα επιχειρήματα αποδεικνύονται βιώσιμα και λειτουργικά, παρά τις όποιες αρχικές δυσκολίες. Αρκεί οι δημοσιογράφοι να δείξουν από την αρχή στους αναγνώστες ότι τους σέβονται και προσπαθούν να τους δώσουν πληροφορίες, που δεν θα περιορίζονται στην επιφάνεια των πραγμάτων, αλλά θα αναλύουν, θα εξειδικεύουν και θα διαφωτίζουν άγνωστες πτυχές των γεγονότων.
Επίσης, στην εκπομπή εξετάζονται και άλλες πλευρές αυτής της εξέλιξης, όπως για παράδειγμα το ερώτημα τι γίνεται με τους πολίτες εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την ποιοτική ενημέρωση.
«Πολίτες της Ευρώπης»Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός. Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη. Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς. Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018, στις 23:15 , EΡΤ1