ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Προτεκτοράτο χωρίς προσχήματα

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος με τις δηλώσεις-τοποθετήσεις που έκανε στις ΗΠΑ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό και τον αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Αμερικανό υφυπουργό, μας επιτρέπει να καταλάβουμε τη σαφή θέση της χώρας στη σκακιέρα του παιχνιδιού, όπως αυτό εξελίσσεται στην περιοχή:
1. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με τη στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να εντάξει κάτω από τις..
φτερούγες του αμερικανικού αετού ολόκληρη τη Βαλκανική για να την «προστατεύσει» από τη Ρωσία. Αυτό εξηγεί για ποιον λόγο η κυβέρνηση δέχτηκε να λύσει το Σκοπιανό. Με άλλα λόγια, είτε με τη συμφωνία των Πρεσπών είτε χωρίς, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να θεσμοθετήσουν την προστασία που παρέχουν στις χώρες της Βαλκανικής και να πετάξουν τους Ρώσους απέξω.
2. Τα αμερικανικά αιτήματα για διεύρυνση της στρατιωτικής τους παρουσίας σε ελληνικό έδαφος είναι γνωστά, έχουν υπάρξει άλλωστε και σχετικά ρεπορτάζ, πολύ πριν τα διατυπώσει επίσημα και ο υπουργός Άμυνας. Εκτός από τη Σούδα ήδη οι Αμερικανοί έχουν στα χέρια τους το ναυπηγείο της Σύρου (ιδιωτική επένδυση εξασφαλισμένη με συμβόλαια από τον αμερικανικό στόλο), εγκαταστάσεις για drones στη Λάρισα, ιπτάμενα ραντάρ στο Άκτιο, προσβάσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου. Επιπρόσθετα είναι γνωστή η συμφωνία που έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα προστατεύσει την πλατφόρμα μετάγγισης αμερικανικού φυσικού αερίου στο δίκτυο των αγωγών προς την Ευρώπη.
Όλα αυτά μπορεί να βρίσκονται εντός της ιδεολογικής οπτικής γωνίας του Πάνου Καμμένου και ως εκ τούτου εύκολα να μπορεί να τα προωθεί και να τα υποστηρίζει. Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανάγκη από πιο κομψούς χειρισμούς προκειμένου να διατηρήσει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησής του. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, είτε με τον χοντροκομμένο τρόπο του Π. Καμμένου είτε με τον κομψό τρόπο του Αλέξη Τσίπρα, η πραγματική εικόνα της χώρας - προτεκτοράτου δεν μπορεί να κρυφτεί…
Δημήτρης Μηλάκας (Ποντίκι)