ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Φόβοι για «κανόνι» σε συγκρότημα Τύπου

Βαθιά ανησυχία για τα οικονομικά των επιχειρήσεων Τύπου εκφράζει, μιλώντας στην «Αυγή» ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, αναφέροντας ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για «κανόνι» σε συγκρότημα Τύπου!
Ο Λευτέρης Κρέτσος κρούει τον κώδωνα για τη βιωσιμότητα μικρών ή και μεγαλύτερων ομίλων Τύπου, που αδυνατούν να ανταποκριθούν με τακτικότητα στις υποχρεώσεις..
τους απέναντι στους εργαζόμενους ή στους προμηθευτές τους. Η αλήθεια είναι οδυνηρή:
Οι πωλήσεις του κυριακάτικου Τύπου είκοσι χρόνια πριν (πολιτικές εφημερίδες) ξεπερνούσαν το 1 εκατ. αντίτυπα κάθε Κυριακή. Από το '80 και για τρεις δεκαετίες οι πωλήσεις δεν ήταν ποτέ χαμηλότερες από 500.000 αντίτυπα. Σήμερα, μετά βίας οι πωλήσεις φτάνουν τα 150.000 αντίτυπα. Από τη «χρυσή εποχή» του Τύπου, 1995-2005, η πτώση της κυκλοφορίας φτάνει το 85%. Τα έσοδα από πωλήσεις έχουν μειωθεί αντίστοιχα, όπως και τα έσοδα από διαφήμιση. Άλλες πηγές εσόδων δεν υπάρχουν.
«Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης. Ο Τύπος είναι σαν ασθενής που αιμορραγεί. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα ώστε να επιβιώσουν. Αυτό είναι το άμεσο, αναγκαίο μέτρο, στο οποίο το κράτος οφείλει να προχωρήσει. Στη συνέχεια, μπορούμε να εξετάσουμε πιο στοχευμένες, πιο σύνθετες πολιτικές για τη στήριξή του», λέει ο υφυπουργός στην «Αυγή» και στην Αγγέλα Νταρζάνου.
Σχεδιασμός για το πρόβλημα της ρευστότητας του Τύπου έχει εκπονηθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και επικυρώθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής. Ο σχεδιασμός είναι τριετής και σύμφωνα με αυτόν, ένα κονδύλι, ύψους 10 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. για τα διαδικτυακά μέσα κάθε χρόνο, θα διατίθενται από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς αποκλειστικά στις εφημερίδες, για την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση της εικόνας της χώρας. Ο σχεδιασμός «κολλάει» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έχει υπογράψει την εκταμίευση του ποσού.