ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Στο Εφετείο η υπόθεση της απολυθείσας εγκύου από την «Καθημερινή»

Εκδικάζεται αύριο Πέμπτη στο Εφετείο Πειραιά η καταγγελία εργαζόμενης που απολύθηκε από το εκδοτικό συγκρότημα «Καθημερινή», του ομίλου Αλαφούζου, ενώ ήταν έγκυος. Μια υπόθεση ενδεικτική για το πώς καταστρατηγούνται κάποια από τα τελευταία εργατικά δικαιώματα που έχουν απομείνει όρθια, όπως η προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας. Ή, αλλιώς, πώς «σπάνε τα ταμπού», όπως καλωσόριζε στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα την (προσωρινά αποσυρθείσα) τροπολογία που περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.
Οπως ορίζει ο νόμος για την προστασία της μητρότητας (Αρθρο 15, Ν. 1483/1984), «απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσεως εργασίας εργαζομένης από τον εργοδότη της..
τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για χρονικό διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό».
Η προστασία από την απόλυση ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης ή ακόμα και η ίδια η εργαζόμενη έχει γνώση ή όχι της εγκυμοσύνης, αρκεί να ενημερωθεί έγκαιρα. Μοναδική αιτία που δικαιολογεί απόλυση εγκύου είναι να συντρέχει «σπουδαίος λόγος», που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι η μείωση της αποδοτικότητάς της λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας.
Σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις, η προστασία από απόλυση ισχύει όχι μόνο για εργαζόμενες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, αλλά και όταν υπάρχει απλή εντολή μίσθωσης, σε περίπτωση σύμβασης έργου που έχει λήξει.
Tην καταγγελία της παράνομης απόλυσης της εγκύου, που βαφτίστηκε «παραίτηση», δημοσιοποίησε (δείτε ΕΔΩ) η «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ, συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ», εργατική συλλογικότητα που λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 9 χρόνια.
Στο Πρωτοδικείο Πειραιά προσέφυγε χθες και άλλη απολυμένη από τον όμιλο Αλαφούζου, η τηλεπαρουσιάστρια Ελεωνόρα Μελέτη, που καταγγέλλει ότι η συνεργασία της με τον ΣΚΑΪ λύθηκε μονομερώς ενώ ήταν έγκυος.
Βέβαια στην περίπτωση της επώνυμης εγκυμονούσας οι υπεύθυνοι του ομίλου δέχθηκαν εκ των υστέρων να συναντηθούν μαζί της, επιδιώκοντας εξωδικαστικό συμβιβασμό, αναβάλλοντας την εκδίκαση της υπόθεσης. Φαίνεται πως η τηλεοπτική αναγνωρισιμότητα είναι πιο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί από τη συνδικαλιστική διεκδίκηση ή πιθανόν και από την ίδια την εργατική νομοθεσία.

- από εκτενές ρεπορτάζ της Αφροδίτης Τζιαντζή στην Εφημερίδα των Συντακτών (oλοκληρο ΕΔΩ)