ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Μπορούν τα δημοτικά ραδιόφωνα να αλλάξουν ιδιοκτήτη;


Τι ισχύει με τις άδειές τους και τα μέχρι τώρα παραδείγματα

Τα τελευταία 24ωρα τα δημοτικά ραδιόφωνα είναι στην κορυφή της «μιντιακής» επικαιρότητας, με αφορμή τα περί μεταβίβασής τους από τους δήμους στις περιφέρειες. Κάτι το οποίο, εν τέλει, διαψεύστηκε από δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Το όλο θέμα, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια μια ανεξερεύνητη πτυχή των δημοτικών σταθμών, το πόσο πιθανό είναι να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό.

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο όλα τα δημοτικά ΜΜΕ λειτουργούν με τις ίδιες άδειες που κατέχουν και τα ιδιωτικά μέσα, που έχουν χορηγηθεί είτε από το πάλαι ποτέ Υπουργείο Τύπου είτε από το ΕΣΡ (λέγονται Βεβαιώσεις Νόμιμης Λειτουργίας). Και νομιμοποιούνται μέχρι σήμερα με τον ίδιο τρόπο. Οι άδειές τους, δηλαδή, δεν έχουν «αστερίσκους» όπως των κομματικών σταθμών, και δεν λογίζονται ως δημόσια μέσα που εξαιρούνται των συμβατικών διαδικασιών αδειοδότησης, όπως η ΕΡΤ.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα μεταβίβασης σταθμού από δήμο σε ιδιώτη, τα τελευταία χρόνια, είναι εκείνο του πρώην Ξένιου 94.3. Την περίοδο που ίσχυε ο νόμος περί αυτοδιαχείρισης στα ραδιόφωνα, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του σταθμού κατέθεσαν αίτηση στο ΕΣΡ για να αναλάβουν εκείνοι τον σταθμό, η οποία έγινε δεκτή τόσο από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο όσο και από το αρμόδιο Υπουργείο.

Έτσι, η άδεια του Ξένιου 94.3 μεταφέρθηκε από την ειδικού σκοπού εταιρεία του δήμου Φυλής σε νέα, που έστησαν οι εργαζόμενοι. Μέσω αυτής λειτουργεί σήμερα ο Ελλάδα Sports 94.3 του Δήμου Τσαπαλιάρη. Ωστόσο η μεταβίβαση αυτή έγινε, όπως είπαμε, μέσα από ειδική διάταξη και με κυβερνητική παρέμβαση. Δεν έγινε με τον ίδιο τρόπο που γίνονται όλες οι υπόλοιπες.

Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και από το μακρινό παρελθόν. Όπως εκείνο του διαδημοτικού Ράδιο 5 94.4, που ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και στην θέση του εκπέμπει σήμερα ο En Lefko 87.7. Τότε, όμως, το καθεστώς των αδειών ήταν διαφορετικό.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρόλο που δεν έχουμε δει μέχρι τώρα «κανονική» μεταβίβαση δημοτικού ΜΜΕ σε ιδιώτη, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ραδιοσταθμών αλλά και καναλιών όπου συνέβη το (περίπου) αντίστροφο. Ειδικά στην περιφέρεια έχουν πουληθεί ιδιωτικοί σταθμοί π.χ. σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς, σε κοινωνικούς συνεταιρισμούς, σε αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες και σε πανεπιστήμια, είτε μέσω απόσχισης κλάδου από εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα, είτε με είσοδο στο μετοχικό τους κεφάλαιο.