ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Δικαίωση Κούλογλου


Δικαιωμένος βγαίνει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου από τη δικαστική διαμάχη του με την ενημερωτική ιστοσελίδα iefimerida για δημοσίευμα του Ιουνίου του 2022 που τον κατηγορούσε για αντεθνική δράση επειδή ανέδειξε σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο τις σοβαρές καταγγελίες για συστηματικές επαναπροωθήσεις προσφύγων από τις ελληνικές αρχές.
Δικάζοντας την αγωγή του κ. Κούλογλου (τότε ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σήμερα ανεξάρτητου), το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών καταδίκασε τη Σοφία Γιαννακά, συντάκτρια του άρθρου «Ο διασώστης Ιάσονας και ο ρόλος του Στέλιου Κούλογλου» που δημοσιεύτηκε στο iefimerida στις 8 Ιουνίου 2022, και τον διευθυντή σύνταξης Βασίλη Πούλο, επιδικάζοντας συνολική αποζημίωση 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη από τις προσβλητικές αναφορές του δημοσιεύματος. Το δικαστήριο απάλλαξε από τις κατηγορίες τον εκδότη της ιστοσελίδας, Χρήστο Ράπτη.

Στο πλευρό των κατηγορουμένων είχαν βρεθεί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που κατέθεσε εγγράφως μεταξύ άλλων πως «άποψή μου είναι ότι πρόκειται για ένα σοβαρό άρθρο γνώμης επί του προσφυγικού ζητήματος», όπως και ο υπουργός και αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, που κατέθεσε στην ακροαματική διαδικασία ότι δεν βλέπει απολύτως κανένα πρόβλημα με το δημοσίευμα, τίποτα το ψευδές ή το συκοφαντικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το δημοσίευμα εντάσσεται σε σειρά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου τα οποία, αναπαράγοντας την κυβερνητική ρητορική, επιτίθενται με βαριές κατηγορίες και υπαινιγμούς για αντεθνική δράση και προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας σε όσους αναδεικνύουν το ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων για τις οποίες καταγγέλλονται οι ελληνικές αρχές.

Μία ημέρα πριν από το δημοσίευμα, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγορούσε με δήλωσή του τον κ. Κούλογλου ότι σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο «άκουγε με σεβασμό» τον γνωστό διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλο «να υβρίζει την Ελλάδα και να εξαπολύει κατηγορίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου πως τάχα το Λιμενικό μας “πετάει τους ανθρώπους στη θάλασσα αντί να τους διασώζει”»
O κ. Οικονόμου δεν προσδιόριζε τον χρόνο και τον χώρο της εκδήλωσης, που είχε γίνει στις Βρυξέλλες πριν από περίπου έναν μήνα, στις 10 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο της διεθνούς εκστρατείας «Μια δίκαιη δίκη για τον Μοχάμαντ», έναν πρόσφυγα που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 142 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση, με μόνο στοιχείο ότι έπιασε το τιμόνι της βάρκας που κινδύνευε, σώζοντας τους 33 συνεπιβάτες του. Σημειωτέον ότι στο Εφετείο η ποινή του μειώθηκε και ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος.

Το δημοσίευμα του iefimerida τοποθετούσε την εκδήλωση ανήμερα της δήλωσης του κ. Οικονόμου, έναν μήνα ύστερα από τότε που έγινε, και στο Στρασβούργο αντί για τις Βρυξέλλες. Και σημείωνε μεταξύ άλλων: «Κανείς δεν θα έπαιρνε στα σοβαρά τις καταγγελίες του επαγγελματία διασώστη Ιάσονα, αν δεν εμπλέκονταν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ρόλος του Στέλιου Κούλογλου στο όλο θέμα είναι μυστήριο. Είναι άγνωστο τι κάνει στις Βρυξέλλες, τόσα χρόνια ευρωβουλευτής, αλλά καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, ακόμη και να εκθέτεις τη χώρα σου στο εξωτερικό». Και αναρωτιόταν: «Τι να σε φοβίσουν οι εξωτερικοί εχθροί, όταν έχεις αυτούς τους “ακτιβιστές” εντός των τειχών;», καταλήγοντας: «Επάγγελμα δήθεν ανθρωπιστής, αυτό είναι ντροπή».

Κούλογλου: «Επιβράβευση και για τη δημοσιογραφία που αντιστέκεται»

«Αναμφίβολα πρόκειται για μια δικαίωση, αλλά όχι μόνο προσωπική. Μια δικαίωση για τη δημοσιογραφία που αντιστέκεται και αμφισβητεί σε σχέση με τη δημοσιογραφία που επιλέγει να αποτελεί κυβερνητικό δεκανίκι, καταπατώντας κάθε έννοια δεοντολογίας με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση των κυβερνητικών συμφερόντων», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κούλογλου, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Βασίλης Κουνέλης που εκπροσώπησε νομικά τον ευρωβουλευτή επισημαίνει με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.»: «Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη σε μια υπόθεση δύσκολη τόσο λόγω των ζητημάτων που διαπραγματευόταν όσο και λόγω της μεγάλης αντιπαράθεσης που επικρατεί σε σχέση με τα ζητήματα αυτά».