ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

Αλλάζει ευρωομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ;


Η παρέμβαση Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου και Ραγκούση  και η οργισμένη αντίδραση Αρβανίτη

Οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης με κοινή παρέμβασή τους ζητούν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να φύγει από την Ευρωομάδα της Αριστεράς (Left) στο Ευρωκοινοβούλιο και να ενταχθεί στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Η πρόταση έφερε αντιδράσεις και απάντηση εκ μέρους συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, που σημειώνουν ότι οι όποιες προτάσεις πρέπει να συζητιούνται στα όργανα.
Το πρωί της Δευτέρας, ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Ζαχαριάδης, μαζί με τους Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλο, σε επιστολή τους μιλούν για «ώρα γενναίων επιλογών», επισημαίνοντας ότι η απόφαση για την ένταξη πλέον του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Πολιτική Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί θεμελιώδη επιλογή. Και υποστηρίζουν ότι «η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς».
Η κίνηση αυτή έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου συναντήθηκε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, που μετέχουν παραδοσιακά της Ευρωομάδα της Αριστεράς. Εκεί, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εντείνει τον αγώνα του και τη συνεργασία του με τις προοδευτικές δυνάμεις ενόψει των ευρωεκλογών, τόσο ως «περήφανο και ενεργό μέλος της ευρωομάδας της Αριστεράς», όσο και ως γέφυρα με τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές.
Επίσης, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωνε ότι «θα παραμείνουμε στο left», καθώς αυξάνονταν οι πληροφορίες ότι η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσέγγιζε τους Σοσιαλδημοκράτες με σκοπό να αλλάξει «πολιτική οικογένεια» στο Ευρωκοινοβούλιο. Άλλωστε, πως τη θέση ιδεολογικής μετακίνησης προς το S&D είχε υποστηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς, που πλέον βρίσκεται στην ηγετική ομάδα που έχει διαμορφώσει ο Στέφανος Κασσελάκης.
Έκτοτε βέβαια, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με αποχωρήσεις ευρωβουλευτών (Στέλιος Κούλογλου -είχε αποχωρήσει νωρίτερα-, Δημήτρης Παπαδημούλης, Πέτρος Κόκκαλης).
Τι λέει η επιστολή των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας
Η επιστολή των τριών στελεχών έρχεται λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αλλά και του τριημέρου εργασιών στις Σπέτσες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αρβανίτης: Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έκλεισε, εγώ διαφωνώ

Σκληρή ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και στον Απόστολο Λυκεσά, χαρακτήρισε λανθασμένη την πρόταση των τριών μελών της πολιτικής γραμματείας του Κόμματος.
Ο ευρωβουλευτής είπε ότι «η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια φθαρμένη ιστορία. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο κύκλος της Αριστεράς έχει κλείσει, εγώ διαφωνώ», ενώ θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (LEFT), στον ευρύτερο χώρο της οποίας παίζει καταλυτικό ρόλο διαμόρφωσης των εξελίξεων.
Μάλιστα, ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ακόμη πως «άλλο συνεργασία κι άλλο ενσωμάτωση», υποδεικνύοντας ότι η συνεργασία ανάμεσα σε όμορες δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ήδη μια πραγματικότητα, η οποία έχει συχνά ως τώρα αποδώσει καρπούς για την Ευρωομάδα της Αριστεράς. Καταλήγει δε ότι μία τέτοια «ένταξη», θα αποτελούσε «μεγάλη υποχώρηση» από τις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρει στην Ευρώπη και τις επιτυχίες που έχει ως τώρα σημειώσει.

Πηγές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρωπαϊκή Αριστερά»

Σχολιάζοντας τις προτάσεις των τριών στελεχών του κόμματος, συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν σε δημόσια δήλωση που έχει κάνει ο ίδιος ο Στ. Κασσελάκης για την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Τονίζουν δε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην Ευρωπαϊκή Αριστερά και σ' αυτή την περίοδο στόχος του είναι να σπείρει ό,τι πιο σύγχρονο και θετικό για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στην Ευρώπη. Όποιος έχει άλλη ιδέα ή άλλη πρόταση, είναι καλοδεχούμενη, αλλά αυτές μπορούν να τεθούν και να συζητηθούν στα συλλογικά όργανα, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή».