ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023

Συγκλονιστικές εικόνες από το σκάφος λίγο πριν την πολύνεκρη τραγωδία ανοικτά της Πύλου


Εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι στο πλοίο, 79 έχουν ανασυρθεί νεκροί, 104 έχουν διασωθεί - Μαρτυρίες διασωθέντων: «Τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια»


Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες φωτογραφίες από το αλιευτικό σκάφος, λίγο πριν βυθιστεί στα ανοιχτά της Πύλου. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα, τραβήχτηκαν από το Super Puma, το πλοίο είναι ασφυκτικά γεμάτο.
Ο Πλωτάρχης και εκπρόσωπος τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Αλεξίου, ανέφερε στην ΕΡΤ ότι, το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου, ενώ τόνισε ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».
Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί 79 μετανάστες και πρόσφυγες και 104 έχουν διασωθεί, ωστόσο εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους θα αυξηθεί δραματικά.


 «Τα γυναικόπαιδα ήταν στα αμπάρια»

Η ενημέρωση από τον κλαδάρχη υποναύαρχο του Λιμενικού, Τρύφωνα Κοντιζά, κάνει λόγο για 500 με 700 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο, ενώ πληροφορίες από μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια του πλοίου.
Οι πρώτοι διασωθέντες μεταφέρθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στην Καλαμάτα, όπου σύμφωνα με την ΕΡΤ, 26 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες, και στην πλειοψηφία τους πάσχουν από ελαφρά τραύματα ή υποθερμία. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, οι 79 άνθρωποι που βρίσκονται ως τώρα σε χώρους του Λιμενικού, πρόκειται να μεταφερθούν αύριο στη δομή της Μαλακάσας.

Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας για ανάκριση, ενώ οι δεκάδες σοροί των ανθρώπων που χάθηκαν, θα πάνε στην Κόρινθο για ιατροδικαστική εξέταση.




Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα σε περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ξεκίνησε όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ ενημερώθηκε χτες από τις ιταλικές Αρχές για αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνει μεγάλος αριθμός ατόμων.
Κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία και εναέρια μέσα για να εντοπιστεί, κάτι που αρχικά έγινε από εναέριο μέσο της Frontex το μεσημέρι της Τρίτης. Ακολούθησε εντοπισμός και από δύο παραπλέοντα πλοία. Το αλιευτικό αρχικά δεν ζήτησε την συνδρομή των Αρχών.
Στη συνέχεια σκάφος και ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή και εντόπισαν το αλιευτικό να κινείται με πορεία προς τα βόρεια. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το αλιευτικό αρνήθηκε παροχή συνδρομής.
Το απόγευμα της Τρίτης ακολούθησε προσέγγιση από φορτηγό πλοίο που φέρεται να προσέφερε τροφοδοσία στο αλιευτικό, από το οποίο δεν ζητήθηκε περαιτέρω συνδρομή. Δεύτερο φορτηγό προσέγγισε το αλιευτικό με την ίδια πρόθεση, αλλά υπήρξε άρνηση τόσο εφοδιασμού όσο και συνδρομής.
Το περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. φτάνοντας στο σημείο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων στο κατάστρωμα του αλιευτικού. Οι επιβαίνοντες φέρονται να επέμειναν στην συνέχιση της πορείας τους προς την Ιταλία. Το ελληνικό σκάφος παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο, το αλιευτικό αρχικά ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε. Άμεσα ενημερώθηκαν οι ελληνικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία και ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης όλων των επιβαινόντων.