ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Πρωτοσέλιδα...


«Ντροπή!» σε όλες τις γλώσσες στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» για την ανείπωτη τραγωδία στην Πύλο. Η εφημερίδα αναφέρεται στο χρονικό ενός (ακόμα) προδιαγεγραμμένου εγκλήματος και στα αμείλικτα ερωτήματα για τον χρόνο και τον τρόπο αντίδρασης των ελληνικών Αρχών. Επίσης κάνει λόγο για υποκρισία.
Στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου είναι αφιερωμένο και το πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation σήμερα.

«Ακόμα 79 μετανάστες νεκροί στη Μεσόγειο», γράφει στην επικεφαλίδα με τα κίτρινα γράμματα η γαλλική εφημερίδα, ενώ κάτω από τον τίτλο «Το νεκροταφείο τους» στη λεζάντα αναφέρει: «Μεταφέροντας εκατοντάδες άτομα και με μόλις 104 διασωθέντες, το ναυάγιο ενός ψαράδικου σκάφους την Τετάρτη έξω από τις ακτές της Ελλάδας είναι μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες των τελευταίων ετών. Ένα δράμα που πρέπει να ωθήσει την Ευρώπη να αναθεωρήσει τις πολιτικές υποδοχής».
Η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας, Alexandra Schwartzbrod, γράφει στο φύλλο της Πέμπτης:
«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε, ενώ κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί, να επιμένουμε να κλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι, αυτό ακριβώς το “κλείσιμο” ωθεί τους μετανάστες να παρακάμψουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές; Πώς μπορεί κανείς να αποφασίζει να μη διασώζει ανθρώπους που βρίσκονται παρατημένοι μεσοπέλαγα, προκειμένου να τους αποτρέψει από κάθε απόπειρα διέλευσης; Πώς μπορείς να ξέρεις ότι στερείς, ακόμα και από τον “Άλλο”, τον ξένο, μία καλύτερη ζωή όταν, και οι ίδιοι, είμαστε προϊόντα παρελθούσας μετανάστευσης, όταν οι πρόγονοι των περισσότερων έδωσαν τις ίδιες μάχες; Πώς μπορεί, ακόμα, να εμποδίζουμε γυναίκες και άνδρες να έρθουν να εργαστούν στην περιοχή μας, ενώ συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε για ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές, εστιατόρια, αρτοποιεία κ.α.;».