ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Παιχνίδια εξουσίας: Πως θα μείνει ο Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ;


Με την «τέλεια καταιγίδα» μοιάζει η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την τεραστίων διαστάσεων ήττα στις κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου. Όποια απόφαση και αν ληφθεί θυμίζει την παροιμία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς η Κουμουνδούρου χρειάζεται χρόνο τη στιγμή που ο χρόνος έχει λήξει… χθες!
Ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει με αγωνία την εξειδίκευση των αποφάσεων του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετράει όλα τα υπέρ και κατά, καθώς βρίσκεται σαφώς σε ακόμα πιο δυσχερή θέση και από την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος του 2015.

ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ; Να παραιτηθεί δεν μπορεί, θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι με ποιον ρόλο θα μείνει: Αποφασισμένος να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία ή ως εγγυητής των διαδικασιών και της ενότητας του κόμματος;

ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ: Και εδώ τίθεται αμέσως το επόμενο ερώτημα: Ποιος θα αναλάβει σε μια τέτοια περίπτωση; Στα πολύ ενδότερα της Κουμουνδούρου ακούγονται κατά σειρά τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση, χωρίς να γνωρίζουμε αν οι ίδιοι επιθυμούν, ούτε αν βρεθούν άλλοι μνηστήρες είναι, πχ, άγνωστο τι στάση θα κρατήσει ο Παύλος Πολάκης. Κανένα στέλεχος, πάντως, δεν εμφανίζεται έτοιμο και πρόθυμο, ίσως και ούτε ικανό, να αναλάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα την ηγεσία. Και αυτό γιατί φοβάται ότι θα χρεωθεί τυχόν ήττα στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, αλλά και να εφαρμόσει σειρά μέτρων αυστηρής λιτότητας στον κομματικό μηχανισμό και τα κομματικά μέσα ενημέρωσης, ώστε το κόμμα –από τη στιγμή που θα λαμβάνει στο εξής τη μισή κρατική χρηματοδότηση- να μην χρεοκοπήσει!

ΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ: Είναι σαφές – και το γνωρίζει απολύτως- πως θα πρέπει να τα αλλάξει όλα. «Αν μείνει τα αλλάζει όλα», σας πληροφορούσε ήδη η στήλη το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Από το γραφείο του και στενούς του συνεργάτες, μέχρι έδρα και όνομα και σήμα. Αν ένα κόμμα σε μια τέτοια ήττα δεν αλλάζει τον αρχηγό του αλλά η βάση του τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της, τότε ο αρχηγός αλλάζει ΣΥΘΕΜΕΛΑ το κόμμα! Αποτελεί αξίωμα στην πολιτική και αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να το εννοεί: Χρειάζεται …ατομική βόμβα! Δύναμη, άλλωστε (χωρίς να γενικεύουμε), όπως αποδείχτηκε στις εκλογές δεν είναι τα στελέχη, αλλά οι απλοί ψηφοφόροι του κόμματος, αυτοί που έδωσαν τη μάχη.

ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟ; Οι πληροφορίες επιμένουν πως σε περίπτωση που κατέβει υποψήφιος θα βρει απέναντί του αυτή τη φορά τουλάχιστον τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν και ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της στήλης, πάντως, η «Ομπρέλα» είναι πολιτικά «σε αποκλίνουσα κατάσταση» με τον Αλέξη Τσίπρα και «δεν υπάρχουν δυνατότητες σύνθεσης». Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, πάντως, φέρεται να έχει πρόβλημα συνολικά με τις τάσεις (και με τους λεγόμενους «προεδρικούς») και όχι μόνο με την «Ομπρέλα», καθώς πρόκειται για προσωποπαγείς μηχανισμούς μοιράσματος της εξουσίας και σε καμιά περίπτωση για «ρεύματα ιδεών»!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ; Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Πιθανότερο, ωστόσο, είναι η διαρροή στελεχών που θα δουν ότι δεν έχουν μέλλον στο νέο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΩΡΑ ΤΟ ΔΥΣΚΟΛO- ΕΧΕΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ; Όπως είπαμε η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να παρομοιαστεί με την «τέλεια καταιγίδα». Τώρα θα φανεί αν υπάρχει συλλογική και ατομική ευθύνη και αν υπάρχει ένστικτο αυτοσυντήρησης.

Βασίλης Σκουρής