ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Μια καθαρή «μαύρη» νίκη


Οι μόνοι καθαροί νικητές των χθεσινών εκλογών είναι τα κόμματα της Ακροδεξιάς, με πρώτους τους Σπαρτιάτες, την έσχατη μετάλλαξη της Χρυσής Αυγής υπέρ της οποίας θριαμβολογεί με προκλητική άνεση από τις φυλακές ο καταδικασμένος νεοναζί Ηλίας Κασιδιάρης.
Στις εκλογές με το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1974 τα κόμματα της «δεδηλωμένης» Ακροδεξιάς, είτε μπήκαν είτε έμειναν εκτός Βουλής, προσέλκυσαν πάνω από 700.000 ψηφοφόρους ή το 14% του εκλογικού σώματος. Και είναι ένα ερώτημα αν η αποσαφήνιση των αληθινών ταυτοτήτων όσων κομμάτων μπήκαν στη Βουλή θα διευρύνει κι άλλο αυτό το ποσοστό.
Στην πιο ασπόνδυλη, άνευρη και αμήχανη προεκλογική αναμέτρηση, στην οποία η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε κατακλύσει το σύμπαν των ΜΜΕ και της διαφήμισης θέλοντας να ανεβάσει τον πήχη ακόμη ψηλότερα από το 40,8% του Μαΐου, ψήφισαν 900.000 λιγότεροι πολίτες.
Καταγράφεται ήδη ιστορικό χαμηλό στη συμμετοχή σε βουλευτικές εκλογές στα σχεδόν 60 χρόνια της μεταπολίτευσης. Σε αυτή τη ροή-διαρροή ψηφοφόρων στην πραγματικότητα η Ν.Δ. του υποτιθέμενου θριαμβευτή Κυριάκου Μητσοτάκη έχασε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων: 310.000. 
Η νέα, ακόμη πιο σκληρή, ήττα του ΣΥΡΙΖΑ του κόστισε επίσης επιπλέον απώλεια 260.000 ψήφων.

Ολοι όσοι «κέρδισαν» σε ποσοστά στην επόμενη Βουλή τα κέρδισαν χάνοντας ψήφους. Με εξαίρεση τους Σπαρτιάτες, που δεν μετείχαν στις εκλογές του Μαΐου, και τη Νίκη, που ενισχύθηκε και σε ψήφους και σε ποσοστό. Αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο των χθεσινών εκλογών που καθιστά την αποχή τον καταλύτη του εκλογικού αποτελέσματος.

Θα μπορούσε να προκύψει ένας άλλος συσχετισμός αν 900.000 πολίτες επέλεγαν χθες να πάνε στα εκλογικά τμήματα ή να μην πάνε για μπάνιο;

Δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε τι εκφράζει η σιωπή και η αποχή των πολιτών. Ομως δεν μπορούμε και να κλείσουμε τα μάτια και τ' αυτιά στην πρωτοφανή υπερσυντηρητική κυριαρχία που διαμορφώνεται στη νέα Βουλή με 190 και πλέον βουλευτές -Ν.Δ. και Ακροδεξιάς- έτοιμους να υπερψηφίσουν κάθε αντιδραστική διάταξη κατά μεταναστών και προσφύγων, υπέρ της αστυνομικής καταστολής στα ΑΕΙ ή υπέρ της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.

Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη ανακηρύσσεται μέγας χορηγός της ανασύστασης και γιγάντωσης της Ακροδεξιάς. Και το ερώτημα είναι αν αυτό είναι απλώς παρενέργεια του εκλογικού τυχοδιωκτισμού της ή βαθύτερη στρατηγική της...