ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: «Πιθανώς καρκινογόνος» η ασπαρτάμη


Η ασπαρτάμη, το γλυκαντικό που επί δεκαετίες χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αμέτρητα τρόφιμα και αναψυκτικά, πρόκειται να χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνο».
Όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα του Reuters , η απόφαση αυτή αναμένεται να ληφθεί από την Διεθνή Υπηρεσία για την Έρευνα του Καρκίνου (IARC), που αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο και σκοπός της είναι η λεπτομερής αξιολόγηση των δυνητικών κινδύνων.
Άλλος βραχίονας του ΠΟΥ, η Eπιτροπή Eιδικών για Προσθετικά Τροφίμων (JECFA) είναι αυτός που ελέγχει την σύνδεση των κινδύνων με τις δοσολογίες που καταναλώνονται. Η JECFA επανεξετάζει τη χρήση της ασπαρτάμης και αναμένεται να ανακοινώσει τα δικά της συμπεράσματα ταυτόχρονα με την IARC στις 14 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες η JECFA θεωρεί επισήμως ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων, τα οποία πρακτικά είναι τόσο μεγάλα ώστε να καθησυχάζουν πλήρως το κοινό. Ενδεικτικά, για έναν ενήλικα με σωματικό βάρος 60 κιλών, θεωρείται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αν δεν ξεπεράσει τα 12-36 κουτάκια ενός αναψυκτικού με ασπαρτάμη.