ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Σάλος από τις αδιανόητες δηλώσεις Χρυσόστομου ότι "δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση"


Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, ο οποίος είπε το πρωί της Παρασκευής μιλώντας για το ζήτημα των αμβλώσεων, σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση».
Ο μητροπολίτης είπε ότι τάσσεται κατά των αμβλώσεων, ακόμα και όταν υπάρχει βιασμός.
Μάλιστα δε δίστασε να πει ότι δεν υπάρχει βιασμός χωρίς συναίνεση. «Δεν κάθεται μία γυναίκα να βιαστεί χωρίς να το θέλει», είπε χαρακτηριστικά...


Η αδιανόητη αυτή αναφορά του Μητροπολίτη, όπως ήταν φυσικό από τα πρώτα λεπτά, προκάλεσε καταιγισμό αντιδράσεων. Αμέσως στο Twitter στα πρώτα τρία tends, βρέθηκαν οι δηλώσεις του με τις λέξεις #Δωδωνης, #χρυσοστομος και #βιασμος να βρίσκονται στις πρώτες θέσει και τους χρήστες να κατακεραυνώνουν τον Μητροπολίτη.
Οι απαράδεκτες αναφορές του Μητροπολίτη καταδικάστηκαν απερίφραστα και από τον πολιτικό κόσμο, αλλά και μέλη της κυβέρνησης.
«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού», έγραψε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.


«Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού», έγραψε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.


«Αδιανόητη και προκλητική η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Απαράδεκτη και καταδικαστέα, όχι μόνο για τις γυναίκες θύματα κακοποίησης, αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία», έγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.



«Χωρίς πολλά λόγια η δήλωση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη πρέπει να αποσυρθεί και να ζητήσει συγγνώμη!», αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.



«Προς Σεβασμιότατο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Δωδώνης: Ε όχι Σεβασμιότατε, γιατί αδικείτε τον εαυτό σας, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τέτοιου είδους δηλώσεις;!», έγραψε η Ντόρα Μπακογιάννη.



«Οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και "κυνηγιού μαγισσών", που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω.Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα», αναφέρει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.



«Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα», γράφει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα. Έχουμε χρέος όλοι μας – κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανένα για να ασκηθούν», αναφέρει σε δήλωσή της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νάντια Γιαννακοπούλου.


«Χυδαιότητα, μίσος, σκοταδισμός, μεσαίωνας. Οι δηλώσεις του #Μητροπολίτη #Χρυσόστομου επιχειρούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές βαθέως συντηρητισμού και απαξίωσης του ρόλου της γυναίκας. Η ελληνική κοινωνία, με νομοθετική πρωτοβουλία του #ΠΑΣΟΚ, έχει απαντήσει οριστικά», γράφει σε ανάρτησή του το μέλος του πολιτικού συμβουλίου και πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.