ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Όταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διαφήμιζε την Pizza Hut και τη Louis Vuitton


Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης. Το όνομα του συνδέθηκε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ηγήθηκε της πολιτικής της περεστρόικα που αποτέλεσε ουσιαστικά πολιτική ανατροπής του σοσιαλισμού, που συντελέστηκε «από τα μέσα και από τα πάνω». Τις πολύτιμες υπηρεσίες του τις εξαργύρωσε κερδίζοντας επαίνους από τους καπιταλιστές εντός κι εκτός Ρωσίας.
Το 1997, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ επέλεξε να διαφημίσει ο ίδιος την «Pizza Hut» έχοντας μάλιστα στο πλευρό του την 10χρονη εγγονή του, Αναστασία... «Εξαιτίας του έχουμε ελευθερία», είχε αναφέρει ο γιος του ενώ η σύζυγός στο μήνυμά της ανέφερε ότι «εξαιτίας του είμαστε ελεύθεροι να φάμε την πίτσα μας».
Η επιλογή του Γκορμπατσόφ, είχε επικριθεί έντονα από πάρα πολλούς. Ο ίδιος είχε προσπαθήσει πάντως να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του στη διαφήμιση υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας μιας βιβλιοθήκης και ενός αρχείου της περεστρόικα και το έργο αυτό απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά».


Το 2007 ο Γκορμπατσόφ φωτογραφήθηκε στο εσωτερικό πολυτελούς λιμουζίνας, σκεφτικός και προβληματισμένος.
Το μήνυμα της φωτογραφίας ήταν: ο μεγάλος πολιτικός χρησιμοποιούσε βαλίτσες Luis Vuitton για τα ταξίδια του, που καθόριζαν το μέλλον του κόσμου. Μάλιστα μέσα στη βαλίτσα φαίνεται ένα περιοδικό.
Ο τίτλος στο εξώφυλλο του περιοδικού που ξεπροβάλλει από την ανοιχτή βαλίτσα γράφει στα ρωσικά: «Η δολοφονία του Λιτβινιένκο: Ηθελαν να παραδώσουν τον ύποπτο για 7 χιλιάδες δολάρια».
Αναφερόταν στην υπόθεση του μυστικού πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινιένκο, που είχε διαφύγει στο Λονδίνο, ύστερα από αποκαλύψεις που ενέπλεκαν τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο Λιτβινιένκο δηλητηριάστηκε με ραδιενεργή ουσία και κατηγόρησε τον Πούτιν ότι κρυβόταν πίσω από τη δολοφονία του, λίγες ημέρες προτού καταλήξει. Οταν κυκλοφόρησε η διαφήμιση ήταν προφανές ότι το περιοδικό δεν επιλέχθηκε τυχαία.