ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Οι «μουλωχτές» ειδήσεις του Αυγούστου


«Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Τόσα χρόνια στις εφημερίδες, μας συνοδεύει αυτή η φράση του Εκο που βάφτισε και ολόκληρο βιβλίο του. Φράση φαινομενικά καταφατική, στην πραγματικότητα ειρωνική και αμφίσημη. Πάντα υπάρχουν ειδήσεις, αλλά τον Αύγουστο τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά είναι πιο νωχελικά, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι υπερφορτωμένοι και μειοψηφούντες σ’ έναν κόσμο αδειούχων. Εξυπακούεται ότι τον Αύγουστο υπάρχουν πάντα ειδήσεις και υπάρχουν όλο και συχνότερα και «μουλωχτές ειδήσεις» προερχόμενες από κυβερνητικούς φορείς που ποντάρουν στην αδράνεια της πολιτείας που αδειάζει.
Τα γράφω αυτά γιατί δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη αιτία που η υπουργός Πολιτισμού σκέφτηκε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μόλις ξανανοίξει (στις 31/8) το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των πέντε κορυφαίων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Θα τα διαβάσατε ίσως χθες στο ρεπορτάζ «Μια “αυγουστιάτικη” και βολική... ψηφοφορία» της Βασιλικής Τζεβελέκου.
 Η ανάρτηση του νομοσχεδίου στο open.gov προς διαβούλευση μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές παρέμενε στο επίπεδο των ευσεβών πόθων. Αλλά και να αναρτηθεί αυτές τις μέρες, πόσοι από τους χιλιάδες επιστήμονες, εργαζομένους στα μουσεία, γνώστες και ειδικούς που έχουν εκφράσει πολλαπλώς την κάθετη αντίρρησή τους σ’ αυτή την προοπτική, θα το πληροφορηθούν; Σίγουρα βέβαια θα το πληροφορηθούν όσοι πρέπει. 
Εκείνοι που θα εκπροσωπήσουν στο, σε άτακτη καλοκαιρινή υποχώρηση, μιντιακό περιβάλλον την άποψη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟ, δίνοντας υπεραισιόδοξο τόνο σε μια προοπτική που σημαίνει «την αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων με διορισμένες διοικήσεις της αρεσκείας της υπουργού Πολιτισμού και το ξήλωμα της δημόσια δομής τους», όπως γράφαμε.
Η πρόθεση της μετατροπής των εμβληματικών μας μουσείων σε ΝΠΔΔ δεν είναι καν πρόσφατα διατυπωμένη, ώστε να σου επιτρέπει να σκεφτείς ότι το νομοσχέδιο όφειλε να κατατεθεί κατεπειγόντως και με τη λιγότερη δυνατή διαβούλευση. Πρόκειται ασφαλώς για πονηρό πολιτικό ελιγμό που λαμβάνει υπόψη τη ρήση του Εκο. Ή διαφορετικά πρόκειται για «μουλωχτή» είδηση, στη σκιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Ναταλί Χατζηαντωνίου
Eφημερίδα των Συντακτών (02.8.2022)