ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

Οι πυροσβέστες της ξαπλώστρας και άλλα παραμύθια για μικρά παιδιά


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Δεν θα κρίνω τον πρωθυπουργό, γιατί όπως μας μάθανε οι δάσκαλοί μας στη δημοσιογραφία τους πρωθυπουργούς τους κρίνουν μόνο οι ψηφοφόροι και όχι τα γατόνια της τέταρτης εξουσίας. Τελεία.

Μπορώ όμως να αναζητήσω ως ρεπόρτερ που είμαι κάποιες αναλογίες στη δήλωσή του για τους πυροσβέστες της ξαπλώστρας που κάνουν κριτική χωρίς να ξέρουν τι τους γίνεται. Είναι ή δεν είναι δηλαδή αραχτός και λάιτ, με το φρεντοτσίνο ανά χείρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όταν βγαίνει και δηλώνει:

«Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς έχει πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου».

Είναι ή δεν είναι άρχοντας της ρέγκλας και του φιδιάσματος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς όταν διαπιστώνει:

«Κάθε δυο λεπτά κάνουν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα, αλλά τα τρία τέταρτα του νερού δεν φτάνει ποτέ κάτω στη φωτιά, διότι είναι τόσο πυκνό το δάσος επάνω και είναι άκαφτα τα δέντρα, οπότε συγκρατείται το νερό».

Και τι να πω και για τον πολιτογραφημένο υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που βούρκωσε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό δηλώνοντας ότι μεγάλωσε στην Πράσινη Γραμμή, άρα είναι Ακρίτας κι αυτός όπως οι Εβρίτες. Στο μεταξύ η πυρκαγιά στη Δαδιά έκαψε πάνω από σαράντα χιλιάδες στρέμματα ενός παραμυθένιου δάσους και ρολάριζε ακόμη και χτες χωρίς να έχει ελεγχθεί εντελώς. Τουλάχιστον στην περίπτωσή της, στην περίπτωση της Βάλια Κάλντα, στην περίπτωση των Βατερών, στην περίπτωση του Υμηττού, στην περίπτωση της Ηλείας, στην περίπτωση της Πεντέλης, δεν έφταιγε ο Στρατηγός Άνεμος, έφταιγαν οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας». Είναι μια πρόοδος κι αυτή, πες κι εσύ Βύρωνα Πολύδωρα!

Και να έχεις και την «Εστία», γνωστό όργανο της ποσαδικής Διεθνούς να βγαίνει με πρωτοσέλιδο την περασμένη Κυριακή, όταν γαμούσε κι έδερνε η φωτιά στη Βάλια Κάλντα, στη Δαδιά και στα Βατερά, για να γράψει ότι «πυροσβέστες αναγκάζονται να καταβάλουν 230 ευρώ για τον εξοπλισμό τους». Οι κανονικοί οι πυροσβέστες, όχι οι παραλιακοί που καταβάλουν ένα ταληράκι για την ξαπλώστρα συμπεριλαμβανομένου του φραπέ. Στον Πλαταμώνα, δηλαδή, που πάω εγώ, στη Μύκονο που πάει άλλος κόσμος θες ένα κατοστάρικο ίσα ίσα για να γυρίσει να σε κοιτάξει ο μετρ…

Έγραφε όμως κι άλλα η «Εστία» σε απευθείας σύνδεση με Κουμουνδούρου, Χαριλάου Τρικούπη και Περισσό. Απολαύστε υπεύθυνα:

«Τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική, όπως έλεγε στην “ΕτΚ” μάχιμος πυροσβέστης είναι παλαιά, ενώ στην καλύτερη περίπτωση μετρούν σχεδόν 20ετία. Ακόμη και τα οχήματα μεταφορά προσωπικού που διαθέτει η Πυροσβεστική είναι παμπάλαια με αποτέλεσμα “να ξεκινάμε να μεταβούμε, για παράδειγμα, από τη Θεσσαλονίκη σε φωτιά στην Αθήνα και να χαλάει το όχημα στα μισά της διαδρομής”. Στο οργανόγραμμά του το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κενές 4.000 οργανικές θέσεις. Οι κενές οργανικές θέσεις σημαίνει ότι “ένας πυροσβέστης δουλεύει περισσότερο”, αφού ούτε τα ρεπό του δεν θα πάρει».

Και πάει λέγοντας για τις συνθήκες φιλοξενίας των μετακινούμενων πυροσβεστών, για τον καταστροφικό μέσο όρο ηλικίας των 48 ετών, για την απουσία συντονισμού, για το αστείο με τη συμμετοχή του Στρατού, όρεξη να ‘χετε να διαβάζετε. Σε ένα εξαιρετικά μετριοπαθές ρεπορτάζ, δίχως κραυγές, οδυρμούς και αντιπολιτευτικό μένος. Αλλά τι να κάνουν οι άνθρωποι, να γράψουν δράκους και φίδια;

Οπότε, καιγόμαστε. Οπότε πάμε να συναγωνιστούμε τα περσινά ρεκόρ όπου ήμασταν οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη σε καμένα στρέμματα. Οπότε απείρου κάλλους και ανυπολόγιστης αξίας φυσικοί θησαυροί, γίνονται στάχτη. Οπότε κάναμε εισαγωγή υπουργό τεχνοκράτη, για να συγκινείται μπροστά στις κάμερες. Οπότε σας χαιρετάω κι εγώ και φεύγω μια βδομάδα άδεια, να γίνω ένας πραγματικός και όχι ντεμέκ πυροσβέστης της ξαπλώστρας. Αμ πως!

  • - το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το Newpost.gr (29.7.2022)