ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Αλληλεγγύη στην ΕΕ, αλλά μόνο για τη Γερμανία;



«Η Γερμανία απαιτεί αλληλεγγύη. Η Γερμανία χρειάζεται τώρα την αλληλεγγύη της ΕΕ», προειδοποιεί ο Μάρκους Φέρμπερ, ευρωβουλευτής του Γερμανικού Χριστιανο-Κοινωνικού κόμματος (CSU).O Φέρμπερ δεν είναι ένας τυχαίος ευρωβουλευτής. Είναι ο εκπρόσωπος οικονομικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Η αλληλεγγύη της Ευρώπης καταρρέει» γράφει έντρομη η γερμανική Tagesschau.
Ο λόγος; «Η ΕΕ θέλει να υποχρεώσει τα μέλη της να εξοικονομήσουν 15% φυσικό αέριο ως τον Μάρτιο του 2023 - και να το μοιραστούν μεταξύ τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- αλλά υπάρχει αντίσταση από τη Νότια Ευρώπη...Την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και την Ουγγαρία και την Πολωνία», γράφει με φανερή έκπληξη η γερμανική εφημερίδα.
Tι απαντά ο Νότος; «Δεν θέλουμε να μας αναγκάσουν σε κάτι για το οποίο ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μας ρωτήσουν», λέει η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας.
Οι χώρες του Νότου «αντιτίθενται τώρα στην πρόταση της Κομισιόν, γιατί ιδίως η Γερμανία θεωρείται υπεύθυνη για το γεγονός ότι η οικονομία της Ευρώπης εξαρτάται από το ρωσικό αέριο», θρηνεί η Tagesschau, για να λάβει την απάντηση από την Βαρσοβία: «Η Γερμανία,με τα χρόνια, επέκτεινε την οικονομική της θέση με τη βοήθεια των ρωσικών πρώτων υλών. Αυτό που συνέβη παλιότερα στην Τσετσενία ή τη Γεωργία δεν ενόχλησε τους Γερμανούς. Είναι ειρωνικό που βρίσκονται τώρα σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης.

- απόσπασμα από κείμενο του Μιχάλη Ψύλου στην Ναυτεμπορική (ολόκληρο ΕΔΩ)